Start van hoofdcontent

AKERSLOOT

nl

Boeren blokkeren verkeer op A9, politie houdt drie personen aan

27 juni 2022, 19.13 uur · Aangepast 28 juni 2022, 09.10 uur · Door Daphne Adrichem

Boeren met trekkers hebben vanavond de snelweg A9 richting Amsterdam geblokkeerd. De trekkers reden achter elkaar de snelweg op, trapten op de rem en zorgden voor lange files. Op het hoogtepunt zorgde de opstopping voor een vertraging van zo'n anderhalf uur. De politie heeft ingegrepen en een einde aan de actie gemaakt. In totaal zijn er drie personen aangehouden. 

Groepen boeren protesteren al de hele dag onaangekondigd op verschillende plaatsen door de weg te blokkeren. Dat doen ze om aandacht te vragen voor de stikstofproblematiek. 

De politie heeft een einde gemaakt aan de actie. Het verkeer rijdt ondertussen weer nu de weg weer vrij is. Wel waarschuwt Rijkswaterstaat er nog voor dat er nog langzaam gereden wordt.

Door het vertrek van de boeren rijdt ook het verkeer op provinciale weg N9 langzaam. De vertraging loopt daar op tot een uur. 

Aanhoudingen

Er zijn drie aanhoudingen verricht. Het gaat om de bestuurders van de eerste twee trekkers en een andere actievoerder die de aanwijzingen van de politie niet wilden opvolgen, laat een woordvoerder van de politie aan mediapartner Alkmaar Centraal weten. De politie heeft hun trekkers na de aanhoudingen aan de kant van de snelweg gezet, de andere boeren kozen daarna eieren voor hun geld en volgden de aanwijzingen van de politie vervolgens op.

"Zo'n protest mag niet ten koste gaan van de veiligheid van andere weggebruikers"

Woordvoerder politie

De politie laat in een reactie aan onze mediapartner weten: "De politie snapt dat boeren voor hun belangen willen opkomen, maar zo'n protest mag niet ten koste gaan van de veiligheid van andere weggebruikers. En dat was hier wel aan de orde. Bovendien horen trekkers niet op de snelweg en mogen ze die zeker niet blokkeren".

Volgens de politiewoordvoerder leek het geen gecoördineerde actie, hoewel er elders in het land gelijktijdig wel soortgelijke blokkades waren. "We doen een dringend beroep op de boeren om hun verantwoordelijkheid te nemen en niet te zorgen voor gevaarlijke verkeerssituaties."

Download de app

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.