Start van hoofdcontent

Noordkop & Texel

nl

Vogelgriep grijpt verder om zich heen; zorgen om grutto, jan-van-gent en meeuwen

27 juni 2022, 17.49 uur · Aangepast 28 juni 2022, 08.49 uur · Door Jurgen van den Bos

De vogelgriep grijpt steeds verder om zich heen. Steeds meer vogelsoorten krijgen er last van. Op Texel en in Noord-Holland zijn al meerdere kolonies grote sterns compleet uitgeroeid. Onderzoekers en vogelaars vrezen nu ook voor andere soorten vogels op Texel, zoals de rosse grutto, jan-van-genten en allerlei soorten meeuwen. De eerste tekenen zijn er al, zegt Marc Plomp van het Vogelinformatiecentrum in De Cocksdorp.

NH Nieuws / Jurgen van den Bos

"Het is onnatuurlijk stil. Hier hoor je normaal gesproken het gekrijs van de grote sterns. Dit is niet normaal voor deze tijd van het jaar." Marc Plomp van het Vogelinformatiecentrum kijkt uit over zee bij De Cocksdorp. Hij maakt zich ernstige zorgen. "Op Texel alleen al zijn bijna vierduizend grote sterns doodgegaan door de vogelgriep. We krijgen nu ook meldingen over rosse grutto's en jan-van-genten. De vraag en de vrees is of zij het nog verder gaan verspreiden."

De schade onder de grote stern in heel Noord-Holland is al enorm, vertelt bioloog Mardik Leopold van de Wageningen Universiteit in Den Helder: "De kolonies op Texel en bij Camperduin zijn bijna helemaal weggevaagd. De uitbraak is zo sterk dat we vrezen voor het voortbestaan van de soort op Texel. De vogels nestelen zeer dicht bij elkaar en lopen door elkaars poep, dus het virus verspreidt zich daardoor heel snel."

Tekst gaat verder onder video. 

Vogelgriep Texel - NH Nieuws

"Het is een rot gezicht," vertelt Leopold die volop vogels aan het opruimen is. "De vogels zijn dood of liggen dood te gaan. Ze moeten daarom snel opgeruimd worden, om verdere verspreiding tegen te gaan. We kunnen er niets aan doen. Het gaat van wilde vogel naar wilde vogel. Het is dweilen met de kraan open." 

Om zeep

Op het strand bij De Cocksdorp ligt al een dode rosse grutto. Marc Plomp weet vrijwel zeker dat het een slachtoffer is van de vogelgriep. Verderop zou nog een jan-van-gent liggen en bij een informatiebord ligt een grote meeuw. "Het doet pijn. We zijn hier op Texel al tien jaar bezig met binnendijkse broedgebieden. We hebben zevenduizend broedparen en die zijn door de vogelgriep om zeep geholpen. "

Zowel Plomp als Leopold pleiten voor goed onderzoek: "Meer dan de vogels opruimen kunnen we nu niet doen. Dit hebben we nooit eerder meegemaakt. We weten niet waar het stopt en we zijn er nog lang niet van af. Misschien moeten we ervoor zorgen dat de grote sterns hier volgend jaar maar niet komen broeden. Dat we ze maar wegjagen." 

NH Nieuws / Jurgen van den Bos

WAARSCHUWING!

"Laat zieke of dode vogels liggen!", waarschuwt het Vogel Informatie Centrum. Vogelgriep is uiterst besmettelijk. Wandelaars die zieke of dode dieren tegenkomen kunnen het melden bij het Landelijk Meldpunt voor Dierziekten

💬 Wil je niets missen uit de Noordkop?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]