Ga naar Content

'Geprezen' Alkmaarse handbaltrainer (73) verdacht van misbruiken 6 leerlingen

Handbaltrainer O. F. (73) uit Alkmaar wordt ervan verdacht in tien jaar tijd zes minderjarige meisjes te hebben misbruikt. Hij deed dit volgens het openbaar ministerie tijdens het geven van privéles. Vandaag is de rechtszaak tegen de coach 'zonder papiertje', die in 2020 nog geprezen werd in de krant. Zeven maanden na dat artikel meldt het eerste meisje zich bij de politie.

Foto: Adobe Stock

Zij die hem niet kennen, kijken altijd verwonderd op als hij langs de zijlijn vol vuur zijn teams, en vooral zijn keepers, aanspoort. Hij is al jarenlang een begrip in de handbalwereld. Zo begint in juli 2020 in het Noordhollands Dagblad een, inmiddels offline gehaald, interview met de verdachte trainer.

Hij is die zondag aan het kijken bij een handbalclinic, gegeven door twee internationals aan de jeugd van een Alkmaarse handbalclub. De club waar F. sinds de oprichting in 2013 nauw bij betrokken is.

De zeventiger is geboren in Tunesië en speelde daar naar eigen zeggen op het hoogste niveau als keeper. In de jaren tachtig kwam hij in Alkmaar wonen en sindsdien is hij voornamelijk bekend als opleider.

"Ik heb overal in het land getraind, maar ik ben altijd hier gebleven. Dit is mijn thuis. Ik heb inmiddels een kunstknie, maar binnenkort loop ik weer als een kievit. Ik ga door tot ik honderd ben", zegt hij tegen de krant.

"De kinderen lopen nog steeds weg met hem. Echt nooit een negatief woord"

Clublid over coach O. F.

33 jaar lang geeft hij les zonder diploma, maar volgens hem is 'ervaring belangrijker'. Op de club wordt hij 'opa' genoemd en een clublid is lovend over F. "De kinderen lopen nog steeds weg met hem. Hij is super gedreven, maar altijd positief. Echt nooit een negatief woord."

Dan zeven maanden na het interview. Het is februari 2021. Een meisje meldt zich bij de politie. Ze is handbalkeeper en haar 72-jarige coach zou haar tijdens privétrainingen, die hij gaf als vrijwilliger, hebben misbruikt.

'Trainingsmethode'

Onmiddellijk wordt een onderzoek gestart en op 18 februari wordt F. aangehouden. Tijdens een tussentijdse zitting een paar maanden later blijkt dat inmiddels zes meiden aangifte hebben gedaan tegen de trainer. De verdachte verklaart dat de handelingen vallen onder een door hem zelf ontwikkelde trainingsmethode.

De rechtbank beslist die 1 juni dat de man het onderzoek - onder voorwaarden - in vrijheid mag afwachten. "Hij houdt zich aan alle voorwaarden en heeft zich sindsdien op geen enkele manier begeven in de handbalwereld", laat zijn advocaat Maarten Kuipers vooraf weten aan NH Nieuws.

De rechtszaak tegen zijn cliënt dient dus vandaag, anderhalf jaar na de eerste melding, om 09.00 uur in de Alkmaarse rechtbank. Het Openbaar Ministerie verdenkt de man van het plegen van ontuchtige handelingen bij meisjes tussen 12 en 16 jaar, waaronder binnendringen. Daarnaast zou hij kinderpornografisch materiaal hebben vervaardigd. 

Een aantal van de vermeende slachtoffers is bij de rechtszaak aanwezig en zal een verklaring voorlezen. Later meer bij NH Nieuws. 

Heb je tips over deze zaak? Mail dan naar [email protected].