Start van hoofdcontent

Amsterdam

nl

Terugblik op Zeehavendagen Amsterdam: 'Ik wist niet dat we een haven hadden'

25 juni 2022, 10.58 uur · Aangepast 27 juni 2022, 15.26 uur · Door Redactie

Vier dagen lang de kans krijgen om de Amsterdamse haven en de manier van werken te bewonderen. Bezoekers klommen met veel plezier op de boten en lieten zich onderdompelen in het - voor sommige nog onbekende - terrein van de Zeehaven. "Je vraagt je altijd al af wat is er in deze havens nou aan de gang?", spreekt een bezoekster vanaf de boot vol bewondering uit. 

Havendagen 2022 - NH Nieuws

Vanaf het Amsterdamse water was het gisteren extra genieten tijdens een van de Zeehavendagen. "Ik zit hier heerlijk op een boot, internationale allure. En dan zie je nog steeds dat we heel groot zijn in de havenbusiness en dat interesseert me", vertelt een bezoekster. 

'Motor van de regio'

De tour is bedoeld om Amsterdammers richting de haven te brengen, vertelt Dirk Dijk van de gemeente Amsterdam. Het gaat er volgens hem dan ook om dat mensen weer met de haven worden verbonden: "Amsterdammers zijn een beetje de haven kwijtgeraakt in de afgelopen jaren. Dat is heel jammer want het is een leuke wereld om in te werken."

Het werk in de haven is voor de Amsterdammer en omstreken toch wel de motor van de regio, vertelt Mark Emmelot van vennoot C.V.V. "Het imago van de Amsterdamse haven is toch wel altijd: het ruwe bolster, blanke pit. Mensen denken dat je enorme spierballen moet hebben om hier te werken en altijd maar met kracht bezig bent, maar tegenwoordig werkt het allemaal machinaal en met innovatie."

"Eigenlijk willen we aan jongeren laten zien wat de scheepvaart nou inhoudt en wat we hier allemaal doen"

Maxime Vedder

Jongeren

Tijdens deze dag volgde de ene rondleiding na de andere. Van het maken van staalwerk, de onderdelen, tot aan de schepen in de dok; zo werden ook jongeren betrokken bij de scheepvaart. "Eigenlijk willen we aan jongeren laten zien wat de scheepvaart nou inhoudt en wat we hier allemaal doen. Dat vinden we belangrijk; jongeren betrekken bij ons werk", aldus Maxime Vedder, junior projectmanager Damen. 

Zo vertelt Nan Prins, student aan het Nova College, dat hij 'voor gek werd verklaard toen hij vertelde wat hij ging doen; scheepvaart'. "Het is wel iets waar je van moet houden. Maar ik denk dat veel jongeren geen verstand hebben van wat het nou is en als je het eenmaal gaat doen, best veel mensen het eigenlijk leuk zullen vinden."

Plezier in werk

Het plezier in het werk op de haven valt veel bezoekers op. "De sfeer is hier goed. Onder elkaar ook, grapjes maken, je ziet iemand voorbijkomen op de fiets, die even zwaait of lacht. De werksfeer lijkt hier wel echt top te zijn", vertelt een student.

Een andere studente vult aan: "Ik zit nu al vier jaar op deze opleiding en ik was eerst eigenlijk het enige meisje in de klas. Maar om het vandaag met nog twee meiden te delen, maakt het wel wat makkelijker. Want het is een harde wereld voor vrouwen, je weet wat je allebei voelt."

Dit jaar was de aftrap van de Havendagen. "De bedoeling is dat we dit natuurlijk elk jaar gaan doen. En dat we in 2025, als Sail er ook weer is, een spectaculair moment hebben waarbij we stad en haven weer heel goed en mooi kunnen verbinden", aldus Koen Overtoon, CEO Port of Amsterdam. 

Download de app

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.