Start van hoofdcontent

ANNA PAULOWNA

nl

Oorlog legt fokprogramma tijgers stil: 'Straks zijn ze te oud om naar Rusland te sturen'

2 juli 2022, 08.00 uur · Aangepast 4 juli 2022, 11.59 uur · Door Jurgen van den Bos

Het fokprogramma voor Siberische tijgers vanuit Anna Paulowna ligt stil. Door de oorlog in Oekraïne is het niet mogelijk om dieren uit te wisselen en terug te zetten in onder meer Kamchatka. De populatie Siberische tijgers komt daardoor nog verder onder druk te staan, vertelt Robert Kruijff van Stichting Leeuw. Kruijff maakt zich ernstige zorgen: "Dit is niet in het belang van Rusland, of Europa. Dit fokprogramma is in het belang van de tijgers en dat verliezen we met z'n allen misschien wel uit het oog."

NH Nieuws / Jurgen van den Bos

"Het is dramatisch," zegt directeur Robert Kruijff van Stichting Leeuw. "De tijgers worden al ouder en straks zijn ze te oud om naar Rusland te sturen. We willen niet hier fokken, maar het was de bedoeling dat deze tijgers naar Rusland gaan en daar jongen krijgen die daar uitgezet kunnen worden. Dat zal nu nog wel even duren."

DNA

Het zijn niet de eerste de beste Siberische tijgers die in Anna Paulowna rondlopen. "We kunnen met deze tijgers DNA in de populatie terugbrengen die niet meer in het wild voorkomt. Daarmee kunnen we de populatie versterken. Gedragsdeskundigen uit Moskou hebben gekeken of dit de tijgers zijn waar ze iets mee kunnen en deze zijn er helemaal op uitgekozen."

Tekst gaat verder onder video.

fokprogramma tijgers ligt stil door oorlog - NH Nieuws / Jurgen van den Bos

Er staat Stichting Leeuw niets anders te doen dan af te wachten. "Door de ramp met de MH17 zijn de betrekkingen al verslechterd, maar nu met de oorlog is het nog veel slechter,' zegt directeur Kruijff. "Het is jammer dat de politiek zo'n grote invloed heeft dat dit soort projecten stil komen te vallen. Eigenlijk zou dit niet moeten kunnen."

💬 Wil je niets missen uit de Noordkop?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]