Ga naar Content

Demonstranten eisen sluiting Tata en klimmen over hek provinciehuis Haarlem

Demonstranten van de groep Extinction Rebellion stonden vanmiddag voor de hekken van het provinciehuis in Haarlem en eisten sluiting van Tata Steel IJmuiden. Meerdere mensen zijn over het hek geklommen en tenminste drie mensen zijn aangehouden door de politie. 

(tekst gaat verder onder de video)

Extinction Rebellion voert actie tegen Tata Steel bij Provinciehuis Haarlem - NH Nieuws

Het gaat om een protest van Extinction Rebellion. Zij staan voor de deur van Paviljoen Welgelegen, het provinciehuis. Ferko Öry, 77-jarige kinderarts en 'rebel', legt uit:

"We staan hier, omdat we de provincie, die als bevoegd gezag over de vergunningen gaat, willen aanspreken. In de Tata Steel-directie zitten draaideurcriminelen, het gaat maar door, terwijl RIVM-rapporten hebben aangetoond dat de uitstoot van Tata Steel zéér schadelijk is voor de gezondheid van met name kinderen. Het is te gek om los te lopen. Tata moet zo snel mogelijk dicht."

Volgens een woordvoerder van de politie kwam er rond tien over twee een melding binnen bij de politie. "Toen stonden er zo'n vijftien personen muziek te maken, en ook waren spandoeken erbij (zie foto, red)." 

Eerder bevestigde de politiewoordvoerder al dat er tenminste één iemand over het hek is geklommen, en ook dat er al één iemand is aangehouden. Onze verslaggever ter plaatse zag dat er meer mensen over het hek zijn geklommen, en er tenminste drie mensen zijn aangehouden.

 

Meer nieuws uit de IJmond?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit de IJmond. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/IJmond

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]