Ga naar Content

Bedreigde zwarte stern nestelt massaal op Loenderveense Plas: "Al 49 pullen geteld"

Geen fietsers, wandelaars en misschien nog wel het belangrijkst: geen bootjes. Op de beschermde Waterleidingplas en op de Loenderveense Plas kunnen vogels ongestoord nadenken over uitbreiding. Met groot succes, want van de bedreigde zwarte stern zijn er dit jaar al 49 'pullen', jonge sterns, geteld. 

Zwarte Stern helemaal happy rond beschermde Loenderveense Plas - NH Nieuws

Maar enkel rust is niet voldoende voor deze 'rode lijst soort'. Op de plas heeft de Vogelwerkgroep Het Gooi tientallen 'broedvlotjes' neergelegd. "Daarna is het afwachten: komen ze of komen ze niet. En als dan de eerste gaat landen en ze blijven zitten, ja dat is kippenvel", aldus boswachter bij Waternet Nico Bouman.

De vlotjes zijn echter niet alleen in trek bij de zwarte stern. De kokmeeuw komt steeds vaker voor in het beschermde gebied en dus is het ook nu opletten. "We zien ze steeds meer en ze gaan compleet anders om met de vlotjes: ze bouwen ze helemaal vol. De stern neemt genoegen met het gras dat wij erin leggen", aldus Rob van Veen van de vogelwerkgroep.

Strijd om vlotje

De verrekijkers worden er dan ook snel bij gepakt als het Rob opvalt dat een meeuw op een nest van een stern is gaan zitten. In het nest lijkt ook nog een jonge stern te zitten. "Dit heb ik nog nooit gezien", roept Rob meerdere malen. "Mocht die meeuw de jonge stern als prooi voor zijn eigen jongen gaan gebruiken moeten we gaan nadenken hoe we dit kunnen voorkomen."

Bekijk hieronder een foto van de meeuw op het nest van de zwarte stern. Die laatste probeert uit alle macht de meeuw weg te jagen.

Foto: Vincent van der Spek / Waternet

Maar na enig aarzelen besluit de kokmeeuw het nest van de stern toch met rust te laten. "Die zwarte stern is veel kleiner dan die kokmeeuw, dus dat wegjagen ging niet zomaar", aldus ecoloog Vincent van der Spek, die het schouwspel ook bestudeerde. "Maar uiteindelijk heeft de meeuw niet omgekeken naar het kuiken, dus ik maak me er voorlopig geen zorgen om."

Drinkwater

Het beschermde gebied waar de stern zo gelukkig lijkt, is in handen van Waternet. Het kwelwater dat hier wordt gewonnen levert ongeveer een derde van al het drinkwater voor Amsterdam op. "En tegelijkertijd is dit Europese top natuur hé", aldus Van der Spek. "Die twee dingen gaan hier geweldig samen."

En dat bewijst niet alleen  de zwarte stern die nu massaal nestelt. Tijdens een speciale telling met een drone zijn nog veel meer bijzondere nesten gevonden, namelijk van de purperreiger en de bruine kiekendief.

Let op: met een drone vliegen in deze gebieden is ten strengste verboden. Onderstaande foto's zijn genomen onder strikte voorwaarden en door professionals. 

En zo vormt de Waterleidingplas momenteel een lichtpuntje in een wat donkere tijd voor vogelliefhebbers. De 'achterneef' van de zwarte stern, de grote stern, sterft momenteel massaal op een grote broedplek op Texel door de vogelgriep. "De zwarte stern is beter in 'social distancing' van nature, dus ik maak me hier minder zorgen. Maar wat er momenteel op Texel gebeurt, is een drama", aldus ecoloog Vincent van der Spek. 

Lees ook

Meer nieuws uit 't Gooi?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit 't Gooi. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Gooi

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected] 

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]