Ga naar Content

Gewapend met een kajak strijden Wilbert en Alen tegen afval: "Je vindt echt vieze dingen"

Gaat de 'Clean Green Kayak Machine' de volgende nieuwe schoonmaakhype worden van West-Friesland? Als het aan initiatiefnemers Wilbert en Alen ligt wel. "Met onze grijpers vissen we binnen één uur gemakkelijk kilo's afval uit de sloten, soms komen we zelfs gebruikte tampons tegen..."

clean green kajak - NH Nieuws

Tijdens de coronalockdowns kwam Enkhuizer Alen op het idee om samen met zijn vriend Wilbert twee kajakken aan te schaffen. "Ik stond er eigenlijk nooit bij stil om zoiets te doen", verklaart Wilbert. "Maar toen ik het initiatief van Alen hoorde, was ik gelijk enthousiast. We hebben namelijk hele mooie rivieren hier."

De vrienden beginnen zich al snel door de smalle grachtjes en sloten te manoeuvreren, en langzamerhand begint ze iets frustrerends op te vallen. "Er ligt overal afval in het water", ziet Wilbert terwijl hij al peddelend op zoek is naar zijn volgende buit. 

Actie

En in plaats van te klagen over het afval, besluiten de Enkhuizenaren actie te ondernemen. "We haalden emmers en grijpers, en begonnen tijdens het peddelen afval uit het water te scheppen", vat Alen samen. "Je haalt er echt enorm veel voldoening uit. Je doet iets goeds voor jezelf, de samenleving, natuur en omgeving. En dat terwijl we ook nog eens plezier aan het maken zijn." 

Tekst gaat door onder de foto.

Alen grijpt met zijn grijper naar een stuk afval - Foto: Tom de Vos

Vloot groeit

Het tweetal stapt gemiddeld één keer per week in de kajak om de grachten en rivieren schoon te maken. "Soms zijn we zo drie à vier uur op stap", verklapt Alen. "Het zal je verbazen welke voorwerpen we uit het water halen. Van wc-potten tot gebruikte tampons of bierblikjes gevuld met pis. Het is soms wel echt te goor voor woorden", lacht de initiatiefnemer. 

Tekst gaat door onder de foto.

Binnen één klein uurtje is de winkelmand van Wilbert al volgeladen met zwerfafval - Foto: Tom de Vos

De twee vrienden begonnen in 2019 aan het avontuur. Toen hadden ze nog maar twee kajakken in het bezit en inmiddels is de vloot uitgegroeid naar vijf.  "Geïnteresseerden mogen gratis gebruik maken van de kajakken. Maar alleen als ze tijdens het peddelen ook afval uit het water plukken."

Hulp

Hun droom? Dat de 'Groene Kajak' uiteindelijk door heel Nederland drijft om samen duizenden kilo's plastic uit grachten, sloten en rivieren op te vissen. Vooralsnog staan Alen en Wilbert met z'n tweeën aan het roer, maar volgens Wilbert is hulp van buitenaf nodig om verder te groeien.

"Momenteel zijn we in contact met het wateeschap en hopen we dat zij extra kajakken willen sponsoren. Daarnaast hebben we bijvoorbeeld handschoenen nodig en warme kleding." Want zelfs in de winter zijn de heren op het water te vinden. "Maar dan natuurlijk niet zo lang als vandaag", zegt Wilbert lachend. "Dat zullen onze handen niet volhouden."

Dit is een bericht van de gemeenschappelijke Westfriese nieuwsredactie

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit West-Friesland. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📧 Stuur ons jouw tips op via [email protected] of app ons via 06-23405405
✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]