Start van hoofdcontent

Noordkop & Texel

NL
V

Kaartje voor kermisattractie in Schagen flink duurder: "Dit moet volgend jaar klaar zijn"

23 juni 2022, 19.00 uur · Aangepast 24 juni 2022, 08.26 uur · Door Kelly Blok

Kermisliefhebbers moeten dit jaar diep in de buidel tasten voor een dagje touwtrekken, suikerspinnen eten en eendjes vangen op de kermis. Bijna elke attractie heeft de prijs moeten verhogen. "Alles wordt duurder, dus wij zijn noodgedwongen ook duurder geworden."

Kermis in Schagen - NH Nieuws

"Het is een drama", vertelt Adje Steenbergen, die met zijn attractie op de Nieuwstraat staat. Ook hij heeft een stickertje met een nieuwe prijs op zijn prijslijst moeten plakken. Een kaartje bij het spookhuis kost daar nu 4 euro, wat een euro duurder is dan de prijs die hij normaal hanteert. "En dan ben ik nog een van de weinigen die nog onder de 5 euro zit", aldus Steenbergen. 

Een stukje verderop zit Klaas Verwijk die al jaren met veel plezier zijn trampolines uitklapt op de Schagense kermis. Hij koos ervoor om geen prijsverhoging toe te passen, maar snapt zijn collega's wel. "De energierekening thuis is al heel erg hoog, maar die op de kermis is al helemaal belachelijk", zegt Klaas. Maar ondanks dat, merkt Verwijk geen verschil met de drukte in Schagen. "De sfeer is goed op de kermis en ik denk dat mensen nog steeds bereid zijn om het geld uit te geven."

Drukte

Ondanks de stijgende prijzen is het, zelfs op een warme donderdagmiddag, gewoon gezellig druk op de kermis. "Het is een moeilijke tijd geweest voor iedereen, dus ik kan me voorstellen dat het duurder wordt", vertelt een omwonende. En daar sluit een jonge kermisganger zich bij aan: "Zij moeten ook geld verdienen, en gelukkig heb ik genoeg spaargeld en anders krijg ik geld van mijn ouders." 

Zo denkt alleen niet iedereen erover. "Ik heb wel kleinkinderen, maar ga er de laatste jaren niet meer heen", vertelt een voorbijganger, "Het wordt te duur en ik moet wat voorzichtiger mijn geld uitgeven." 

Voedselbank 

De prijsstijgingen hebben een grote invloed op de portemonnee van veel mensen, maar vooral op die van gezinnen die het niet breed hebben. Maar elk kind verdient een gezellige dag op de kermis, vond de gemeente Schagen. Daarom hebben zij alle gezinnen uit Schagen die bij de Voedselbank zitten een enveloppe gegeven met toegangsmunten- en kaarten voor de attracties op de kermis. 

Quote

"Dit moet volgend jaar weer klaar zijn"

Adje steenbergen, kermisexploitant

De aangepaste prijzen zullen voorlopig waarschijnlijk nog wel aanhouden, maar dat weerhoudt Adje er niet van om zijn prijzen weer te verlagen zodra dat kan. "Dit moet volgend jaar weer klaar zijn", vertelt hij. De angst is er bij hem namelijk wel dat de consument de prijsverhoging niet voor langere tijd voor lief neemt. "Dit kan niet nog een jaar goed gaan."

💬 Wil je niets missen uit de Noordkop?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]