Start van hoofdcontent

Haarlem

NL
V

Festivalgangers malen niet om strandhuiseigenaren: "Geluidsoverlast? Zet je er overheen!"

23 juni 2022, 19.48 uur · Door Jeroen Langenhof

Tot ergernis van veel strandhuiseigenaren in Zandvoort en Bloemendaal klinkt er sinds twaalf uur vanmiddag vier dagen lang de trancemuziek van festival Luminosity. Veel bezoekers hebben maling aan de strandhuiseigenaren die niet op het festival zitten te wachten. "Dan moet niet je niet dit weekend naar Zandvoort komen", zegt een dame die op het punt staat het terrein op te lopen.

Bezoekers hebben maling aan strandhuiseigenaren - NH Nieuws

Veel strandhuiseigenaren kiezen dan ook het hazenpad, zoals Jan Maart, die een huisje pal naast het festivalterrein heeft. "Het is een drama. Als het straks echt begint dan moet ik vluchten want m'n hele huis gaat heen en weer straks. Dat houd je niet vol." Het festival, dat aftrapt met tropische temperaturen, heeft vier podia en trekt een internationaal publiek.

Quote

"Er klinken inderdaad flinke bastonen. En dat moet ook"

festivalbezoeker

In de doorgang tussen de eerste en de tweede rij strandhuizen loopt een oudere dame bepakt en bezakt richting de strandopgang. "Ik smeer 'm. Kijk, ik hou van muziek maar dit gaat wel heel hard." Strandhuiseigenaar Jan snapt niet dat de gemeente toestemming geeft voor zo'n evenement. "Er slapen kinderen hier, mensen komen hier voor de rust. Het is belachelijk gewoon." 

Trillende huizen en rammelende glazen

Dat een deel van de strandhuiseigenaren not amused is met het vierdaagse trancefestival, is niet iets waar de gemiddelde bezoeker van wakker ligt. En dat bewoners klagen over trillende huizen en rammelende glazen op de plank, moet men maar even voor lief nemen, zo is de stemming.

"Tuurlijk klinken er flinke bastonen. En dat moet ook!", lacht een mannelijke bezoeker die de gemiddelde leeftijd van het publiek een impuls omhoog geeft. "Je hebt het hele jaar je strandhuisje tot je beschikking. Eén weekend is er een feestje met wat geluidsoverlast. Daar moet je je dan maar overheen zetten."

Beste van maken

Eén eigenaar verklapt dat een deel van de huisjesbezitters hoopt dat het festival uit de hand loopt. "Als de organisatie het zelf verknalt, krijgen ze volgend jaar geen vergunning meer", zo vertelt 'ie. "En dat hopen ze hier allemaal."

Weer andere huisjesbezitters besluiten het beste van de situatie te maken, zoals een oudere heer die pal naast het terrein zijn stulpje heeft. "Ik heb gehoorapparaten en die kan ik uit doen", lacht 'ie. "Dus dat scheelt wel weer een stuk."

Een blonde dame die wat verderop een huisje heeft, besluit van de nood een deugd te maken. "Ik heb er niks op tegen, het is maar voor vier dagen", zegt ze. "Sterker nog, ik ga ergens de komende dagen een dansje wagen."

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]