Start van hoofdcontent

Haarlem

nl

Eigenaren strandhuisjes voelen zich overvallen door groots strandfestival Luminosity

22 juni 2022, 21.00 uur · Aangepast 23 juni 2022, 14.55 uur · Door Geja Sikma & Sanne Harmes

Het Luminosity Beach Festival dat is begonnen op het strand tussen Zandvoort en Bloemendaal aan Zee, is wat grootser dan de buren in de strandhuisjes hadden gedacht. Ze voelen zich overvallen sinds ze begin juni vernamen dat ze vier dagen twaalf uur lang een fikse beat te horen krijgen. "Dit is buiten alle proporties", vindt één van de buren van het trancefestival

NH Nieuws / Geja Sikma

Bij Beachclub Bernie's staan witte festivaltenten. Op het strand voor het paviljoen verrijzen vier podia met flinke boxen aan weerszijden van het hoofdpodium. Nu genieten de bewoners van de strandhuisjes rondom het festivalterrein nog van de zon en spelen kinderen met vliegers en schepjes. 

Je huisje bewaken

Maar bij veel huisjes zijn de luiken al dicht. Heel wat kampeerders hebben alvast hun biezen gepakt, of doen dat vandaag. Met de strandstoelen achter slot en grendel en foto's van hoe het er nu voor staat, voor als er straks wel schade is. Anderen blijven juist, om hun spullen op het strand in de gaten te houden, want ze verwachten dat zeker na het festival de bezoekers tussen hun huisjes door gaan struinen. 

Dat denkt ook Cobi, die nu nog lekker rustig ligt te zonnebaden. Ze is juist speciaal vanuit Amsterdam naar het strand gekomen. "Ik blijf hier om op mijn spulletjes te passen", zegt ze kranig. "Bij een vechtpartij ga ik niet naar buiten hoor, maar als ze hier lopen te piesen wel!" Ook haar buurmannen Ed en Piet houden er rekening mee dat de festivalbezoekers tussen hun huisjes in gaan poepen en kotsen. "Je gaat mij niet vertellen dat dat niet gebeurt."

"Bij een vechtpartij ga ik niet naar buiten hoor, maar als ze hier lopen te piesen wel!"

Cobi, strandhuiseigenaar

De eigenaren van de strandhuisjes vinden het te zot voor woorden dat zo'n groot festival pal naast hun woningen wordt toegestaan. En dat terwijl ze genoeg pacht betalen voor het stukje strand waar hun huisje op staat. Maar ze hebben te horen gekregen dat zij geen echte bewoners zijn en dat er daarom minder rekening met hun gehouden hoeft te worden. 

Eén bewoonster die liever niet met naam genoemd wil worden, is oprecht blij dat de mensen in de evenementenbranche weer lekker aan het werk kunnen. En ze gunt iedereen een feestje. "Maar met vijf-  tot achtduizend bezoekers per dag is dit te groot voor deze plek. En waarom pas zo laat een vergunning kenbaar maken aan ons? Dan had ik mijn vrije weken anders gepland."

Vechtpartijen 

Stiekem hoopt ze dat het uit de hand loopt en dat er allemaal vechtpartijen plaatsvinden. "Dan is het over en komt het volgend jaar niet weer." Juist om die vechtpartijen wilde buurgemeente Bloemendaal dit jaar geen vergunning afgeven voor het Luminosity Beach Festival. 

De vier verenigingen strandhuiseigenaren hebben in februari te horen gekregen dat er een vergunning voor het festival bij Beachclub Bernie's was aangevraagd. "Toen is ons wel gevraagd of we wilden meedenken, maar we dachten dat het kleinschaliger was, zoals toen jaren geleden dit strandfeest hier ook al werd gehouden", laat Wilbert van Rossum, secretaris van de federatie van de vier kampeerverenigingen weten als hij met mede-eigenaren in gesprek raakt. 

Van Rossum vertelt ook dat de besturen van de vereniging verrast waren toen begin juni de vergunning werd afgegeven en de omvang van het festival duidelijk werd. "Negen jaar geleden was er alleen een podium op het terrein van het paviljoen, nu is het dit."

Tekst gaat door onder de foto. 

NH Nieuws / Geja Sikma

Ook aan de lange op- en afbouw aan de noordkant van het terrein irriteren de strandhuisbewoners zich mateloos. Stalen platen zijn op een paar meter van de huisjes gelegd, waar de heftrucks en vrachtwagens sinds vrijdag af en aan rijden. 

"We moesten vanmiddag nog een groep kleuters redden die hier naar het strand renden toen zo'n wagentje met een rotsnelheid het duin opreed", vertelt de opa van een paar spelende kleinkinderen.

Ondanks zijn vermanende woorden, rijdt hetzelfde wagentje tijdens het gesprek met NH Nieuws weer keihard de oprit op. Gelukkig heeft de organisatie wel hekken geplaatst tussen de strandhuisjes en de oprit, zodat opa niet de hele dag in angst hoeft te zitten. En een paar handhavers die opa aanspreekt, nemen het voorval mee in hun gesprek met de festivalorganisatoren. 

"Dat het zo groot zou zijn hadden we niet verwacht, maar voor volgend jaar zijn we wakker"

Wilbert van Rossum, Kampeervereniging Amsterdam

De gemeente heeft een schouw georganiseerd. De gezamenlijke besturen van de verenigingen van strandhuisjes mogen hun onrust ventileren. "Er is goed naar ons geluisterd. Ze willen voor elk probleem een oplossing zoeken. Maar we gaan wel evalueren. Dat het zo groot zou zijn hadden we niet verwacht, maar voor volgend jaar zijn we wakker. En we blijven met ze in gesprek."

Tekst gaat door onder de foto. 

NH Nieuws / Geja Sikma

Naast de overlast maakt een aantal eigenaren van de strandhuisjes zich ook zorgen om de veiligheid op het festivalterrein en op het strand. "De hekken lopen tot aan de vloedlijn en met hoogwater kunnen hulpdiensten er niet langs", aldus een bezorgde kampeerder. "Vanmorgen probeerde een politie-jeep voorlangs te rijden, maar dat lukte niet en moest weer omkeren."

Noodroute 

De reddingsbrigade is op de hoogte van het evenement en de reuring die het met zich meebrengt. "In principe zouden wij voorlangs het festivalterrein moeten kunnen. Er is slechts op twee momenten op de dag sprake van hoogwater en dan kunnen wij de noodroute over het festivalterrein gebruiken", legt woordvoerder Ernst Brokmeier van de Reddingsbrigade Zandvoort uit. 

"Ik heb van mijn collega's nog geen signalen gekregen dat zij problemen hebben met de bereikbaarheid van het terrein", stelt hij gerust. "Wij gaan ervan uit dat wij goed ons werk kunnen doen."

De gemeente heeft de eigenaren van de strandhuisjes beloofd dat het festival goed geëvalueerd zal worden. "Er zijn altijd voor- en tegenstanders bij zo'n evenement", licht een woordvoerder van de gemeente Zandvoort toe. "Er is een vergunning afgegeven. Daarin zijn duidelijke afspraken gemaakt om overlast te voorkomen en er wordt goed gecontroleerd of de organisatie zich daaraan houdt."

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]