Start van hoofdcontent

Amsterdam

NL
V

Flitsbezorger Zapp overweegt vertrek uit Nederland na gedwongen sluiting darkstores

22 juni 2022, 13.20 uur · Aangepast 22 juni 2022, 14.24 uur · Door AT5/NH Amsterdam

Flitsbezorger Zapp overweegt om uit Nederland te vertrekken na de gedwongen sluiting van twee van zijn Amsterdamse uitgiftepunten, ook wel 'darkstores' genoemd. Het bedrijf denkt niet levensvatbaar te zijn als het alleen nog mag leveren vanuit industriegebieden, zoals de gemeente wil.

De bezorgdienst, die het hoofdkantoor in Londen heeft, is in overleg met de Nederlandse vakbonden en werknemers. Volgende maand wordt een definitief besluit verwacht over een mogelijk vertrek uit de Nederland.

De magazijnpunten van flitsbezorgers in de stad zijn al langer onderwerp van discussie. Omwonenden klagen over luidruchtige bezorgers, fietsen op de stoep en bezorging die dag en nacht doorgaat. In mei ondertekende Zapp samen met flitsbezorgers Gorillas, Flink en Getir een gedragscode om de band met de gemeente en omwonenden te versterken.

Zapp geeft in een persbericht aan dat het de laatste maanden heeft geprobeerd met alle belanghebbenden samen te werken, om op die manier aan zowel de behoefte van klanten als die van buren te voldoen. Een woordvoerder van het bedrijf geeft in een persbericht aan dat dit onvoldoende resultaat heeft gehad: "De aanhoudende onzekerheid over de regelgeving en de recente eenzijdige en ongerechtvaardigde besluiten van de gemeente hebben het onmogelijk gemaakt om verder te investeren in Nederland." 

Zapp stapte in april naar de rechter om de gedwongen sluiting van een darkstore in de Fagelstraat in Amsterdam-West tegen te houden, maar ving bot. Volgens het bedrijf brengt het voorgenomen vertrek meer dan honderd banen in gevaar.

💬 Wil je niets missen uit Amsterdam?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]