Ga naar Content

West-Friese boeren moeten 12 procent krimpen: "Er wordt niet naar ons geluisterd"

Ruim zestig West-Friese trekkers vertrokken vanochtend vanuit Enkhuizen naar Stroe, om te protesteren tegen de nieuwe stikstofregels. De hoeveelheid stikstof moet in de regio gemiddeld met 12 procent omlaag. Hoewel dat meevalt in vergelijking met veel gebieden, zorgde dat vandaag toch voor emoties: "Er gaan bedrijven failliet."

West-Friese boeren trekken naar Stroe - NH Nieuws

"Het begint ondertussen een beetje vervelend te worden. We zijn voor de zoveelste keer op pad en wederom om het stikstofbeleid. Er wordt niet naar ons geluisterd", vertelt melkveehouder René Staal.  Hij vindt dat de berekeningen waar het kabinet mee rekent niet kloppen, en dat de wetgeving te weinig ruimte openlaat. 

De 12 procent stikstofreductie die West-Friesland gemiddeld moet realiseren, lijkt mee te vallen in vergelijking met andere gebieden, waar deze soms wel met 70 procent naar beneden moet. Toch is dat volgens Staal ook bij sommige West-Friese bedrijven het geval. 

"Ik ken ook boeren, die maar acht kilometer bij mij vandaan moeten, die bijna 95 procent moeten reduceren. Dan kun je alleen nog maar een kat, een hond en een geit houden, en dan ben je klaar."

Begrip bij omstanders

Rond 09.00 uur vanochtend werden de boeren onder politiebegeleiding de dijk naar Lelystad op begeleid. Tot die tijd zorgden ze voor enige oponthoud bij industrieterrein Schepenwijk in Enkhuizen. Er ontstonden enkele files, maar de sfeer bleef gemoedelijk.

Omstanders konden wel begrip opbrengen voor de demonstratie. "Ik vind het fantastisch. Hoe meer trekkers hoe beter, ik sta helemaal achter de boeren", vertelt een wachtende automobilist. "Heel goed dat ze dit doen."

Grote investeringen

"Veel melkveehouders hebben grote investeringen gedaan", vertelt Staal. Hij vreest voor faillissementen. "De bank wil op een gegeven moment ook aflossingen zien."

Hij vervolgt: "Alsof je als burger een nieuw huis koopt, dat aan alle regels en wetten voldoet. Je koopt een warmtepomp, dubbel glas, en dan trekken ze 20 procent van je salaris af. Dan kom je ook in de problemen."

Dit is een bericht van de gemeenschappelijke Westfriese nieuwsredactie

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit West-Friesland. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📧 Stuur ons jouw tips op via [email protected] of app ons via 06-23405405
✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]