Ga naar Content

Biologische boerin Ineke doet niet mee aan landelijk protest: 'Sta er dubbel in'

Er zijn vandaag honderden boeren die vanuit Noord-Holland meedoen met het boerenprotest in Stroe. Maar dat geldt niet voor iedereen. Ineke Hin uit Oudeschild runt, sinds ze de boerderij overnam van haar vader, een biologische melkveehouderij en voelt zich niet geroepen om deel te nemen aan de actie. "Mijn boerderij stoot zo'n 70% minder stikstof uit dan gangbare boeren."

Boerin Ineke runt een biologische melkveehouderij - NH Nieuws

Een aantal Texelse boeren zat gisteravond al op de boot naar het vasteland om mee te doen aan de landelijke protestactie, maar boerin Ineke Hin blijft vandaag gewoon thuis bij haar koeien. Ze is, net als twee andere boeren op Texel, eigenaar van een biologische boerderij. Dat betekent dat haar boerderij veel minder stikstof uitstoot, omdat zij minder vee per hectare, minder mest en minder stikstof in het voer heeft. "Je stopt er veel minder stikstof in, dus het kan er ook niet uit verdwijnen", legt Hin uit. 

De boerin maakt zich dus geen zorgen om de stikstofuitstoot bij haar boerderij, maar vindt dat er wel degelijk wat moet gebeuren om het landelijke stikstofprobleem tegen te gaan. "Maar een massale opkoopregeling is niet de oplossing daarvoor", vertelt de boerin als ze doelt op de plannen van het kabinet. 

Biologisch boeren

Een oplossing is volgens Ineke simpel: meer boeren moeten de overstap maken naar biologisch. "De stikstofkringloop is op een biologische boerderij veel lager, dus er is ook veel minder uitstoot van", aldus Ineke. Maar het grote probleem is dat er tot op heden nog maar weinig boeren zijn die de overstap durven te nemen. "En dat moet de overheid juist gaan stimuleren om wél te gaan doen", vertelt de boerin. 

De koeien van Ineke - Foto: NH Nieuws

Maar voordat de boeren die overstap kunnen maken, moet er volgens Ineke bij de consument ook het een en ander veranderen. "Die moeten ook juist meer gaan kiezen voor biologische producten", vindt Ineke, "als die vraag groeit dan weet ik zeker dat er ook boeren meer gaan omschakelen. Die volgen de markt wel."

De Texelse boerin is blij dat ze jaren geleden de keuze heeft gemaakt om de boerderij biologisch voort te zetten. Dat doet ze vooral voor haar dieren, die daardoor hun stal alleen maar in de wintermaanden zien als het slecht weer is. Verder staan ze dag en nacht buiten en hebben ze een groot stuk land tot hun beschikking. "Je zit in balans met je omgeving en je vee, dat is een veel lekkerder gevoel. "

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit de Noordkop?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]