Start van hoofdcontent

HILVERSUM

nl

Licht aan het einde van de Alexiatunnel, omwonenden nemen alvast een kijkje

22 juni 2022, 10.00 uur · Door Redactie

Het duurde erg lang, maar het einde is in zicht als het gaat om de bouw van de Alexiatunnel. Het bouwwerk moet het verkeer in Hilversum soepeler laten doorstromen, maar voordat de auto's erdoorheen scheuren mochten omwonenden alvast een kijkje nemen. 

Omwonenden nemen een kijkje in de Alexiatunnel - NH Nieuws

De buurtbewoners van de Oosterengweg in Hilversum Oost lijken enthousiast over het de tunnel. "Het is een geweldig project als dorp" en "Er is een kunstwerk geleverd" zijn enkele reacties.

Maar eerder was er ook een kritisch geluid vanuit omwonenden. Zij keken meer dan twee jaar uit op de bouwput. NH Nieuws sprak met bewoonster Anita Zadelhof. "De afgelopen jaren zijn ingrijpend geweest, je staat ermee op en je wordt ermee wakker. Elke dag weer." Ook had ze kritiek op de weinige inspraakmogelijkheden.

Maar andere bewoners waren erg tevreden over hoe BAM de bewoners door het project heen hebben begeleid. Hoe dan ook komt na ruim twee jaar binnen afzienbare tijd een einde aan het uitzicht op de bouwput. 

Geen tunnel

Een saillant detail over deze Alexiatunnel, technisch gezien is het geen tunnel. Omdat het een lengte van 249 meter heeft, valt het onder de noemer onderdoorgang. "Hierdoor gelden er andere wetten waar aan gehouden moet worden", stelt Clementine Roest, omgevingsmanager van BAM Infra.

De 'tunnel' is 7,90 meter breed en varieert op verschillende plekken van hoogte. Onder de de Alexiatunnel is een waterbassin aangelegd, zodat het tijdens heftige regenbuien niet onder kan lopen. Iets wat de Hilversummers wel herkennen, zoals bij oma Beatrixtunnel. 

Er moeten nog wat kleine dingen gebeuren voordat de tunnel echt volledig af is, zoals het aanleggen van een extra laag asfalt en de belijning op de weg. Als dit allemaal gedaan is wordt de Alexiatunnel 6 augustus geopend. 

Meer nieuws uit 't Gooi?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit 't Gooi. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Gooi

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected] 

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]