Ga naar Content

RIVM houdt bijeenkomst over ultrafijnstof voor bezorgde omwonenden Schiphol

De gemeente Haarlemmermeer en het RIVM organiseren op maandag 4 juli een bijeenkomst voor omwonenden van Schiphol die vragen hebben over ultrafijnstof. Gisteren werd bekend dat de kans op hart- en vaatziekten, en ontwikkelingsproblemen bij ongeboren kinderen in de buurt van de luchthaven groter kunnen zijn dan elders in het land. 

Een Q400 van Croatia Airlines nadert de Polderbaan van Schiphol - Foto: NH Nieuws / Doron Sajet

Het officiële rapport werd gisteravond vrijgegeven door het RIVM, maar een deel lekte gisterenochtend al uit. Het RIVM deed onderzoek in 30 gemeenten rondom Schiphol. Daaruit bleek dat blootstelling aan ultrafijnstof van vliegtuigen rond de luchthaven mogelijk kan leiden tot nadelige effecten op het hart- en vaatstelsel en de ontwikkeling van het ongeboren kind.

'Mogelijk'

Het RIVM houdt in het rapport een slag om de arm wat betreft de conclusies: "Omdat er heel weinig eerder onderzoek is gedaan, is onderzoek bij andere grote (internationale) vliegvelden wel nodig om de conclusies verder te kunnen verstevigen."

Bijeenkomst

Omdat de gemeente Haarlemmermeer, waar Schiphol deel van uitmaakt, veel vragen verwacht van haar inwoners, wordt er een bijeenkomst georganiseerd met het RIVM. Op woensdag 13 juli is iedereen die dat wil vanaf 19.30 uur welkom vragen te stellen over het ultrafijnstofrapport aan het RIVM. Aanmelden is verplicht: [email protected].

In een eerdere versie van die artikel werd maandag 4 juli genoemd als datum waarop de bijeenkomst voor bezorgde inwoners van Haarlemmermeer zou plaatsvinden. Die bijeenkomst is verplaatst, waarna de datum in dit artikel is vervangen. 

Wethouder Jurgen Nobel van Luchthavenzaken benadrukt dat de gezondheid van de inwoners van zijn gemeente zijn prioriteit hebben (het artikel gaat verder onder video):

Wethouder Jurgen Nobel van Haarlemmermeer - NH Nieuws / Doron Sajet

Het RIVM kan veel gezondheidsklachten niet met zekerheid toekennen aan de uitstoot van vliegtuigen. Zo is er niet genoeg wetenschappelijk bewijs dat blootstelling aan ultrafijnstof van vliegverkeer effect heeft op het zenuwstelsel of diabetes veroorzaakt.

"Met uitzondering van een mogelijk effect op sterfte aan hartritmestoornis, zijn er geen aanwijzingen dat mensen eerder overlijden als zij jarenlang aan ultrafijnstof van vliegverkeer blootstaan", aldus het RIVM.

Niet gerustgesteld

Theo Vink uit Spaarnwoude en omwonende van de Polderbaan draait het liever om: "Er is niet voldoende wetenschappelijk bewijs om een relatie te onderbouwen, maar ook niet om aan te tonen dat het géén invloed heeft." Vink is niet gerustgesteld door het RIVM. "De onzekerheid baart me het meeste zorgen. Laten we ons dan verder verdiepen in wat wél nodig is en wat aantoonbaar is."

"Voor mij zijn dit soort algemene conclusies echt onvoldoende"

Mirella Visser, Uithoorn

In een eerder rapport werd al duidelijk dat de concentraties ultra fijnstof vooral hoog waren in de gebieden waar veel gestart werd, zoals bij de Aalsmeerbaan waar Mirella Visser woont. "Toen zagen we ook al zorgelijke conclusies. Dus ja, wij zijn verontrust. Maar ik moet eerst het hele rapport zien", zegt Visser tegen NH Nieuws.

"Ik wil weten hoe ze dit berekend hebben. Het kan best zijn dat ze deze conclusies over het hele gebied rondom Schiphol trekken, en dat dat dan relatief uitgemiddeld wordt. Voor mij zijn dit soort algemene conclusies echt onvoldoende, daarvoor zijn wij inmiddels te veel specialist", aldus Visser.

Lees ook

Meer nieuws over Schiphol
📰 Al het nieuws over Schiphol vind je op nhnieuws.nl/schiphol 
💬 Tips over Schiphol- en luchtvaartverhalen zijn welkom op [email protected]
@
Volg luchtvaartverslaggever Doron Sajet op twitter

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]