Ga naar Content

Dierenambulance vervijfvoudigt rekening voor nonchalante baasjes oververhitte honden

De rekening voor baasjes van wie de hond oververhit raakt omdat hij in een auto wordt achtergelaten of gedwongen wordt naast een fiets mee te rennen, wordt in Amstelland vervijfvoudigd. Dat doet de dierenambulance om een signaal af te geven naar nonchalante hondeneigenaren én om de kosten te dekken. 

Ellen van Praag, Dierenambulance De Ronde Venen/Amstelland - Foto: Ellen van Praag

"Bij oververhitting moeten wij alles uit onze handen laten vallen en vaak met twee auto's uitrukken", vertelt Ellen van Praag van de Dierenambulance De Ronde Venen/Amstelland hoe arbeidsintensief de behandeling van een oververhitte hond is. "En de diesel wordt er ook niet goedkoper op."  

Van 25 naar 125 euro

Normaal gesproken brengt de Dierenambulance baasjes van dieren in nood 25 euro in rekening, maar nu is besloten dat bedrag naar 125 euro te verhogen. Ze benadrukt dat dat tarief niet geldt voor honden die binnenshuis 'omvallen', wél voor mensen die op warme dagen hun hond in de auto hebben achtergelaten of zware inspanning van ze hebben geëist.

"Veel mensen zeggen dat ze het niet wisten, maar je kunt toch zelf nadenken?"

Ellen van praag, dierenambulance

"Veel mensen zeggen dat ze het niet wisten, maar je kunt toch zelf nadenken?", zegt Ellen verontwaardigd. Veel mensen denken dat tien minuutjes in de auto of naast de fiets niet uitmaakt, is haar ervaring. "Maar een hond kan niet zweten", legt ze uit. "De normale lichaamstemperatuur is 38 à 39 graden, en vanaf 39,5 graden is hij oververhit. En vanaf 41 graden gaan de organen koken."  

Het aantal oververhitte honden dat Ellen en haar collega's proberen te redden, varieert. "Het is heel wisselend, maar soms twee per dag. En het zijn geen meldingen waarbij ik binnen vijf minuten weer klaar ben. Voordat je zo'n hond mag vervoeren moet je eerst de temperatuur omlaag brengen, en dan moet je hopen dat er een dierenarts beschikbaar is." 

Tips

Wie vermoedt dat zijn eigen hond het iets te warm heeft, moet hem niet laten zwemmen, benadrukt Ellen. "En ook nooit koude, natte handdoeken over het lichaam leggen. Je kunt wel de buik, poten en onderkant van de hals natmaken. En er zijn hulpmiddelen zoals koelmatten en koelbanden om te voorkomen dat je hond thuis oververhit raakt."  

Lees ook

💬 Wil je iets kwijt?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]