Ga naar Content

Lerarentekort op Gooise scholen steeds nijpender: bijna geen leraar te vinden

Het lerarentekort op Gooise scholen neemt hard toe. Dat stelt uitkeringsinstantie UWV na onderzoek. De regio staat op de eerste plek van de top tien van regio's waar het tekort aan leerkrachten het grootste probleem is. Het gaat vooral om het basisonderwijs, maar ook het voortgezet- en het beroepsonderwijs hebben last van de lerarentekorten.

Foto: NH Nieuws / Mark Arents

Als je leerkracht bent en op zoek naar een baan, dan zit je eigenlijk gebakken in 't Gooi. Het onderwijs is met meer dan 8.000 banen goed vertegenwoordigd. De vraag naar basisschoolleraren is het grootst, maar ook leerkrachten op het voortgezet onderwijs - in het bijzonder leraren die lesgeven in een taal - worden gezocht. 

En dat tekort wordt de komende tijd zeker niet makkelijk opgelost, verwacht het UWV. "De verwachting is dat de komende jaren lerarentekorten in het basisonderwijs en voortgezet onderwijs blijven bestaan. De prognose voor het beroepsonderwijs is moeilijker te geven, omdat een groot deel van de instroom van leraren niet afkomstig is van de lerarenopleiding, maar vanuit het bedrijfsleven", aldus de uitkeringsinstantie. 

Lees ook

Weinig leraren te vinden

Dat het lerarentekort een groot probleem blijft, komt vooral doordat er simpelweg weinig beschikbare leraren zijn. Om een voorbeeld te geven: in 't Gooi waren er eind afgelopen maand slechts 43 werkzoekende leraren.

De helft van de werkzoekende leraren zoekt een baan in het voortgezet onderwijs, niet in het basisonderwijs. Die leraren zijn helemaal schaars: eind vorige maand waren er slechts elf vrije leraren beschikbaar. 

Arbeidsmarkt steeds krapper

Als het gaat om werken in het onderwijs is de arbeidsmarkt in 't Gooi krap tot zeer krap. Er zijn veel vacatures, maar erg weinig werkzoekenden. Dat is vooral de laatste jaren ontstaan. Zes jaar geleden was er nog een overschot aan basisschoolleerkrachten. Vooral sinds de afgelopen vier jaar werd de arbeidsmarkt steeds krapper. 

Regionaal zijn er overigens flinke verschillen: in 't Gooi en de rest van de randstad zijn weinig leraren te vinden, in de noordelijke regio's zijn er nog wel genoeg leerkrachten te vinden. 

Meer nieuws uit 't Gooi?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit 't Gooi. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Gooi

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected] 

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]