Start van hoofdcontent

Haarlem

NL
V

Commotie over pamfletten 'lesauto's niet welkom in woonwijk': "Ze zijn wel welkom hier"

15 juni 2022, 07.00 uur · Aangepast 15 juni 2022, 08.23 uur · Door Marieke Pijlman

Sinds een aantal dagen hangen er posters in de Boerhavewijk in Haarlem met daarop de tekst: 'Lesauto's niet welkom in woonwijk'. De politieke partij Trots Haarlem heeft ze opgehangen, om duidelijk te maken dat een groep bewoners de overlast van de vele lesauto's in de wijk meer dan zat is. Maar dat kan niet iedereen waarderen. Zoals rij-instructeur Alex Joustra van rijschool Nemo. "Ik vind het eigenlijk zieltjes winnen over de rug van ons."

Trots Haarlem heeft veel klachten ontvangen van bewoners die balen van de vele lesauto's in de wijk. Er zouden veel extra geparkeerde auto's staan van ouders die op hun kind staan te wachten bij het CBR. Ook zouden lesauto's op onmogelijke plekken achteruit rijden of draaien.

"Sommige rij-instructeurs zijn ook niet aan te spreken en zouden eigenlijk een goede opvoeding moeten krijgen", zo vertelt Sander van den Raadt, fractievoorzitter van Trots Haarlem. Vooral de hoeveelheid lesauto's in de wijk zit hem dwars. "Het zijn duizenden verkeersbewegingen per dag in 30-kilometerzones. Dat komt de verkeersveiligheid niet ten goede."

'Prachtige oefenlocatie'

Rij-instructeur Joustra begrijpt de overlast van de vele lesauto's in de wijk wel een beetje, maar dat is volgens hem logisch omdat het CBR juist hier is gelegen. "Wij moeten met onze leerlingen de buurt verkennen, de zijstraatjes ontdekken. Het is een prachtige oefenlocatie."

De pamfletten van Trots Haarlem vindt hij onbegrijpelijk. "Gisteren had ik een leerling in de auto en die zei ook: 'Ik moet toch kunnen oefenen?' En dat is ook zo, iedereen moet de kans krijgen om te oefenen."

Tekst gaat verder onder de video.

Instructeur Alex Joustra vindt dat leerlingen moeten kunnen oefenen in de wijk waar ook het rijexamen wordt afgenomen. - NH Nieuws

Saber, eigenaar van Rijschool Basic, sluit zich bij Joustra aan. "Het is gewoon kwetsend voor mijn leerlingen. Ze durven soms een straat niet in te rijden omdat er zo'n poster hangt. En we krijgen telefoontjes van verontruste ouders. Iedereen moet de kans krijgen om te leren autorijden en dat kan niet alleen op een industrieterrein."

Trots Haarlem roept mensen op om zich bij hen te melden als ze overlast ervaren. "We hopen dat mensen meedoen en de poster achter het raam of buiten plakken en massaal komen inspreken bij de gemeente om de overlast nu voor eens en altijd goed aan te pakken", zo stelt fractievoorzitter Van den Raadt. Hij zou het liefst zien dat het CBR naar de Waarderpolder zou verhuizen. "Daar hebben de lesauto's keuze uit drie wijken en rijdt niet alles door eenzelfde wijk zoals nu hier gebeurt."

Poster weggegooid

Buurtbewoner Bernardo Zonderhuis, die zelf in een woonwagen naast het CBR woont, vindt de posters grote onzin. "Het lijkt wel of mensen zeuren om het zeuren. Als er iemand overlast zou moeten hebben dan ben ik het wel, maar dat heb ik niet."

Hij heeft de poster op een container naast het CBR zelf weggehaald en weggegooid. "Lesauto's zijn wel heel erg welkom hier en als ze bij mij naast de deur komen, kunnen ze een bak koffie krijgen ook." 

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]