Ga naar Content

Ingrijpende verschraling van Amsterdamse ov dreigt: "Zo veel mensen gaat dit raken"

Door financiële tekorten dreigt een forse bezuiniging op het Amsterdamse openbaar vervoer. Het kan gaan betekenen dat er tramlijnen geschrapt gaan worden en dat het flink drukker kan gaan worden tijdens de spits. De nieuwe vervoerswethouder Melanie van der Horst maakt zich zorgen: "Zo veel mensen gaat dit raken."

De Vervoerregio Amsterdam en het GVB waarschuwden afgelopen maanden al dat er volgend jaar 20 tot 30 procent zal rijden in Amsterdam. De nieuwe dienstregeling voor volgend jaar wordt momenteel ontwikkeld en zal fors moeten worden uitgekleed. Welke lijnen eventueel moeten worden geschrapt is nog niet duidelijk, maar voor de hand ligt dat er wordt ingegrepen op lijnen met weinig reizigers.

Foto:
Toen de passagiersaantallen tijdens corona kelderden, kreeg het openbaar vervoer coronasteun, de zogeheten beschikbaarheidsvergoeding. Het kabinet wil die steun na dit jaar stopzetten, terwijl het aantal reizigers nog niet terug is op het oude niveau van voor de pandemie. Dat betekent dat vervoerders zoals het GVB het met veel minder inkomsten moeten doen.

"In een stad als Amsterdam is dat rampzalig"

Chris Vonk, reizigersorganisatie Rover

Zonder de beschikbaarheidsvergoeding zou het GVB het afgelopen jaar ruim 150 miljoen euro verlies hebben geleden, bleek vorige maand uit cijfers van het jaarverslag. De vervoerder verwacht dat een deel van de kantoorwerkers de komende jaren niet zal terugkeren, omdat corona heeft gezorgd dat een deel van hen deels blijft thuiswerken. Onbekend is nog hoe het reisgedrag van forensen en toeristen de zich verder zal ontwikkelen.

Volgens reizigersorganisatie Rover zijn vooral de Amsterdammers de pineut bij het wegvallen van de overheidssteun. "Met name in de stillere uren zal het vervoer een stuk verslechterd worden", aldus woordvoerder Chris Vonk. "En misschien lijnen die in de avonduren of in het weekend helemaal niet meer gaan rijden."

Van der Horst pleit voor een garantiestelling waarbij de vervoerder de overheidssteun teruggeeft als het die uiteindelijk niet nodig blijkt te hebben. Binnenkort gaat de wethouder daarover in gesprek met staatssecretaris Vivianne Heijnen (Verkeer en Vervoer).

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Amsterdam?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]