Ga naar Content

Hadley van N. veroordeeld tot 12 jaar cel voor doodschieten Dirk Zwitser

De 32-jarige Hadley van N. is vandaag in de rechtbank in Haarlem veroordeeld tot twaalf jaar cel voor het doodschieten van Dirk Zwitser (45). Dat gebeurde op 9 mei 2021, in de Beeksteeg in het centrum van Haarlem. Zwitser probeerde bij zijn woning een ruzie te sussen en werd door Van N. door het hoofd geschoten met een gasalarmpistool. Twee dagen later overleed hij aan zijn verwondingen. 

Rechtbank in Haarlem - Foto: Michael van der Putten/NH Media/Haarlem105

Het openbaar ministerie eiste op 20 mei dertien jaar cel tegen Van N. Volgens de rechtbank is niet bewezen dat hij op Zwitser schoot met het doel hem te doden. "Maar doordat de verdachte op korte afstand stond en de trekker heeft overgehaald, heeft hij de kans aanvaard dat het slachtoffer zou komen te overlijden", aldus de rechtbank. 

Hadley van N. is veroordeeld voor doodslag en verboden wapenbezit. Ook moet hij een schadevergoeding betalen aan de ouders, twee zoons en de zus van  Zwitser. Volgens de rechtbank heeft 'de daad van de verdachte diep leed toegebracht aan de nabestaanden en andere mensen in de nabijheid van het slachtoffer'. 

Emotionele slachtofferverklaring

Dat bleek onder meer uit een emotioneel betoog, dat de zus van Zwitser hield tijdens de rechtszaak. "Het was Moederdag die dag, dus ik had hem nog gezien", vertelde ze. "Ik zou niet weten dat die dag de laatste keer zou zijn dat ik hem zou zien."

Volgens haar toonde de grote belangstelling tijdens de uitvaart van Dirk dat hij geliefd was. "Dirk had een grote bek, maar een klein hartje (...) We zijn niet meer compleet. Er is een zoon, broer en maatje afgenomen. Maar waarom?"

Eerdere veroordeling

Het is niet de eerste keer dat Van N. in aanraking komt met justitie. Eerder werd hij al eens veroordeeld voor mishandeling. Op aanraden van zijn advocaat werkte hij niet mee aan een psychiatrisch onderzoek. Toch blijkt uit minimale onderzoeken wel dat Van N. agressief kan reageren. Een beeld waarin hij zegt zichzelf niet te herkennen.

Lees ook

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]