Ga naar Content

Moordenaar Milica van Doorn overleden in gevangenis: 'Reanimatie mocht niet baten'

Hüseyin A., de veroordeelde moordenaar van de Zaanse Milica van Doorn, is overleden. De 51-jarige man uit Zaandam werd vandaag dood gevonden in zijn cel in het Justitieel Complex Zaanstad. Er loopt een onderzoek naar de doodsoorzaak: er zouden geen aanwijzingen zijn voor een misdrijf of suïcide. 

Foto:

De advocaat van de familie van Milica van Doorn, Richard Korver, bevestigt de dood van A. aan NH Nieuws. Hüseyin A., die afgelopen februari in hoger beroep werd veroordeeld tot 20 jaar gevangenisstraf, zou rond 11.00 uur zijn gevonden in de douche van zijn cel.

Dit melden bronnen binnen de bajes. Even daarvoor zou hij hebben gesport. De afdeling waar Hüseyin A. gedetineerd zat, is naar verluidt de hele middag afgesloten geweest voor onderzoek.

Advocaat van A. Gerald Roethof meldt aan NH Nieuws dat de precieze doodsoorzaak nog onbekend is. "Maar de informatie die ik heb, is dat er geen aanwijzingen zijn voor een misdrijf of suïcide."

Reanimatie tevergeefs

Dienst Justitiële Inrichtingen meldt dat er vanmorgen inderdaad een gedetineerde dood is gevonden op zijn cel. "Reanimatie mocht niet meer baten", aldus een woordvoerder. "Door het NFI (Nederlands Forensisch Instituut, red.) zal sectie worden verricht op het lichaam om de doodsoorzaak vast te kunnen stellen."

"Dit is toch een dikke streep onder deze zaak"

Advocaat nabestaanden Richard Korver

De familie van Milica van Doorn is inmiddels ingelicht over het overlijden van A., aldus Korver. "Dit is toch een dikke streep onder deze zaak. Ondanks dat betuigt de familie haar medeleven aan de familie van meneer."

Het is 1992 als de destijds 19-jarige Milica van Doorn vermoord wordt gevonden in de vijver achter de Sint-Jozefkerk in de Zaanse wijk Kogerveld. Een lange tijd verstreek zonder dat duidelijk was wie er verantwoordelijk was voor haar overlijden.

25 jaar later verzocht de politie 133 Turkse Nederlanders mee te doen aan een DNA-verwantschapsonderzoek. Tussen de mannen die meededen zat ook de broer van Hüseyin A. Via hem kwam de politie A. uiteindelijk op het spoor.

A. kwam met wisselende verklaringen: eerst ontkende hij bij de zaak betrokken te zijn, maar later verklaarde hij in opdracht van een geest te hebben gehandeld. Op een ander moment zei hij dat hij een relatie met Milica had.

Veroordeling

Op 11 december 2018 werd A. veroordeeld tot 20 jaar gevangenisstraf voor het verkrachten en vermoorden van de 19-jarige Milica. Hij ging in hoger beroep, maar afgelopen februari werd hij daarin ook schuldig bevonden.

Daarnaast besloot de rechter vorige maand dat hij 10.000 euro schadevergoeding moet betalen aan de familie. Er zou nog een volgende ronde komen, want A. ging in cassatie. Over de 10.000 euro schadevergoeding stelt familieadvocaat Korver vandaag dat 'dit goed komt', aangezien hij beslag heeft laten leggen op de bezittingen van A.. 

Kijk hier nog eens de reportage over het heropende moordonderzoek in 2017.

Familie vermoorde Milica van Doorn blij met nieuw onderzoek: "Dit geeft ons hoop" -

Lees ook