Start van hoofdcontent

AMSTERDAM

nl

Honderden studenten op de Dam voor hogere compensatie en studiebeurs

11 juni 2022, 14.26 uur · Aangepast 12 juni 2022, 13.40 uur · Door AT5/NH Amsterdam

Honderden studenten voerden vanmiddag actie op de Dam om te demonstreren voor een hogere studiebeurs. Daarnaast werd ook actie gevoerd voor een hogere vergoeding voor degenen die geen beurs hebben gehad en moesten lenen voor hun studie.

De compensatie voor de studenten die jarenlang geen studiebeurs kregen wordt omschreven als een 'schamele fooi'. Op de Dam stonden studenten met borden als, 'Rutte 4, 1000 euro helpt geen moer' en 'mijn schuld = jullie schuld'.

"Het leenstelsel is eindelijk afgeschaft, maar het alternatief laat sterk te wensen over", schreef de organisatie in de aankondiging van de demonstratie. "Met een uitwonende beurs van 274 euro en een thuiswonende beurs van 110 euro zijn studenten alsnog genoodzaakt om zich diep  in de schulden te steken. De bedragen voor de uitwonende beurs zijn lager dan de basisbeurs uit 2015 terwijl de inflatie alleen maar is toegenomen."

De demonstratie begon vanmiddag om 13.00 uur. Een uur later liepen de studenten een route door de stad, om vervolgens weer op de Dam te eindigen. Rond 16.30 uur was de demonstratie ten einde.

💬 Wil je niets missen uit Amsterdam?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]