Ga naar Content

Vermiste honden dood gevonden na zinken boot bij Andijk

De twee vermiste honden, die ook aan boord waren toen een zeiljacht afgelopen zaterdag zonk, zijn door Rijkswaterstaat verdronken gevonden tijdens het bergen. Dat laat Menno Betzema, schipper bij de KNRM in Andijk, weten aan NH Nieuws/WEEFF.

Foto: KNRM Andijk / Aangeleverd

De KNRM moest zaterdagmiddag rond 15.00 uur uitrukken vanwege een zinkende zeiljacht op het IJsselmeer. "We moesten meteen in actie komen. Het jacht liep vol met water. Binnen twee minuten ging hij kopje onder. Het is ongelofelijk snel gegaan", blikt Menno Betzema, schipper bij de KNRM in Andijk, terug. "De opvarenden kwamen in tijdnood om de honden te helpen en te redden zonder zelf te verdrinken. Dat maakt het extra cru en verdrietig."

Uiteindelijk werd de reddingsactie naar de vermiste honden gestaakt. De plek waar het jacht – ter hoogte van Adijk – zonk, is zes meter diep. "Het jacht zonk met de punt omhoog, dat werd gewoon te gevaarlijk. Ook voor de duikers van de brandweer. De kans dat de honden het overleefden was nihil." 

Tijdens de bergingswerkzaamheden door Rijkswaterstaat zijn de vermiste honden gevonden. De overleden viervoeters zijn weer teruggebracht bij de eigenaren uit Groningen. 

Licht onderkoeld

Het jacht was onderweg van Andijk naar de Friese kust. Nadat ze een paar mijl gevaren hadden, maakte de boot plotseling snel water. Het waaide erg hard die dag.

De drie opvarenden konden gered worden, maar de twee honden die aan boord waren zijn toen niet meer aangetroffen, liet de Kustwacht eerder al weten. Nadat de opvarenden uit het water werden gehaald, hadden zij lichte onderkoelingsverschijnselen. Zij zijn door de KNRM terug aan land gebracht waar een ambulance klaarstond. 

Lees ook

Dit is een bericht van de gemeenschappelijke Westfriese nieuwsredactie

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit West-Friesland. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📧 Stuur ons jouw tips op via [email protected] of app ons via 06-23405405
✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]