Start van hoofdcontent

Alkmaar

nl
V

Alkmaarse parkeergarages 24/7 op slot in strijd tegen overlast van daklozen

8 juni 2022, 14.17 uur · Door Aline Bleeker

Wie géén auto in ondergrondse parkeergarages in het Alkmaarse centrum heeft staan, kan vanaf dit najaar niet meer naar binnen. De maatregelen die tot nu toe waren genomen om overlast van bijvoorbeeld daklozen tegen te gaan, werken onvoldoende.

NH Nieuws / Maaike Polder
Dat maakte wethouder Elly Konijn gisteravond bekend in een wekelijke vergadering. De situatie in de garages kwam opnieuw onder de aandacht nadat Arie Epskamp van de SeniorenPartij Alkmaar in het Noordhollands Dagblad melding maakte over een brief die hij van een Alkmaarse vrouw ontving over wat zij meemaakte in parkeergarage De Vest. 

De briefschrijfster liet weten dat zij haar auto wilde ophalen in de garage, maar dat dit bijna onmogelijk was. "Er stonden vier mannen zo dronken als een toeter bij de trap", vertelde het raadslid eerder aan PowNed.

De vrouw liep daarna met haar kinderen naar beneden, 'maar daar lag iemand bij een plas bloed'. "Daar zijn ze overheen gestapt, met angstige gevoelens. En daarna als een haas de garage uit."

Diarree in de garage

Het was de aanleiding voor PowNed-verslaggever Mark Baanders om te gaan kijken in De Vestgarage. De lucht die er hangt, is volgens hem 'verschrikkelijk'. Hij hoeft niet lang te zoeken om in een hoekje van de garage diarree te vinden. "Ik dacht dat het kots was, daar rook het naar", roept hij uit. "Het is gewoon kak!"

(Tekst gaat verder onder de foto:)

Bier en diarree in parkeergarage De Vest - PowNed

Wethouder Konijn erkent de zorgen van Epskamp: eerder genomen maatregelen als extra handhaving, extra politie-inzet, meer inzet van verslavingskliniek Brijder en langere openingstijden voor dagopvang van dak- en thuislozen werken niet voldoende, vertelt ze.

De wethouder noemt de problematiek 'hardnekkig' en geeft aan dat een oplossing 'zich niet makkelijk laat aandringen'. "De overlast neemt toe, dat zien wij ook", reageert ze. 

Daarom wil het college alle ondergrondse parkeergarages van de gemeente Alkmaar afsluiten voor onbevoegden. Alleen als je auto er geparkeerd staat kom je er nog in. "Een voorstel hiertoe wordt aan de raad aangeboden", zegt Konijn. Ze laat weten dat parkeergarage De Vest hierbij prioriteit heeft. Daarnaast belooft ze te blijven inzetten op de maatregelen die eerder al zijn genomen: "Met name ook op het gebied van persoonlijke hulp."

Paardenmarkt 

Vorig jaar maakte NH Nieuws nog een reportage over de overlast van daklozen en verslaafden rondom de garage, op de Paardenmarkt. Daarop werden ook politieke vragen gesteld en onder meer handhaving ingezet.

Epskamp is tevreden met het antwoord en voegt toe dat het belangrijk is om aandacht voor mensen te houden. "Mensen die in zo'n situatie zitten, hebben daar niet om gevraagd. Aan ons wordt wel gevraagd om hulp te zoeken voor die mensen en dat is dan ook waar we op de lange termijn naar moeten kijken", besluit hij. 

Dat de parkeergarages niet meteen op slot kunnen, komt omdat de gemeenteraad hiervoor eerst ruimte moet vrijmaken in de begroting, meldt het NHD. Het is de bedoeling dat de ondergrondse garages vanaf dit najaar gesloten zijn voor mensen die er geen auto hebben staan.

💬 Wil je niets missen uit Alkmaar en omgeving?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]