Start van hoofdcontent

AMSTERDAM

nl

Ajax-keeper Remko Pasveer mag volgens bondscoach Van Gaal blijven hopen op WK

7 juni 2022, 20.00 uur · Aangepast 8 juni 2022, 01.19 uur · Door Edward Dekker

Twee weken voordat de eerste bal gaat rollen tijdens het WK in Qatar viert Remko Pasveer zijn 39e verjaardag. Ondanks die leeftijd mag de Ajax-doelman hopen op een plekje in de Oranje-selectie. Dat zei bondscoach Louis van Gaal zojuist op de persconferentie voorafgaand aan het Nations League-duel tegen Wales. 

Foto: Louis van Gaal - Pro Shots / Erik Pasman

Pasveer miste het laatste deel van het afgelopen seizoen vanwege een gebroken vinger. Eerder verraste hij vriend en vijand met zijn sterke optreden in het doel bij Ajax. Reden waarom Van Gaal Pasveer eerder al eens opnam in zijn voorselectie. 

In de huidige selectie zijn Jasper Cillessen en Mark Flekken de eerste twee keepers. Tim Krul viel geblesseerd af en is vervangen door Kjell Scherpen die doorschoof vanuit Jong Oranje. Volgens de bondscoach de beste en snelste optie omdat veel voetballers op dit moment vakantie vieren. Over 62-voudig international Cillessen is Van Gaal uitermate tevreden. "We nemen wel een risico met hem, want hij heeft niet het hele seizoen gespeeld."

Oranje beter dan in 2014

Volgens Van Gaal is het huidige Oranje beter dan de WK-ploeg die in Brazilië de bronzen medaille veroverde. "Op het middenveld en ook in de verdediging is er een groot verschil in kwaliteit. De keeper is een vraagteken. Cillessen levert nu wel, maar Tim (Krul. red.) is aan de oudere kant en dat geldt voor Pasveer ook. Maar Pasveer is wel een kandidaat." 

"Pasveer is aan de oudere kant, maar wel een kandidaat"

Bondscoach Louis van Gaal

Feyenoord-keeper Justin Bijlow werd niet voor Oranje geselecteerd, omdat hij lang was uitgeschakeld vanwege een voetblessure. Voormalig AZ-keeper Marco Bizot kreeg sinds zijn transfer naar het Franse Brest geen uitnodiging meer. 

Foto: Remko Pasveer - Pro Shots / Jasper Ruhe

"In de voorhoede maakten Robben en Van Persie het verschil in 2014", gaat Van Gaal verder met de vergelijking van de Oranje-teams die hij coachte op een eindronde. "Nu hebben Bergwijn en Depay dat een aantal wedstrijden gedaan. Daarom zie ik het positiever in. Het WK in 2014 was een mirakel. Ik denk dat het materiaal nu beter is. We kunnen ervoor zorgen dat het beste team gaat winnen. Daar zijn we mee bezig." 

Andere opstelling?

De verwachting is dat Van Gaal flink gaat sleutelen aan de basisformatie die België met 4-1 in Brussel de oren waste. Al wilde de bondscoach daar niet al te diep op ingaan. "We gaan het zien. Ik weet ook niet hoe Wales speelt, al hoor ik dat de grote jongens niet mee zouden spelen. België was een intensieve wedstrijd. Vier wedstrijden in elf dagen is natuurlijk niet goed. Ik probeer het zó te doen dat spelers niet overbelast raken." 

"Ik wil kijken of spelers tegen de stress van het Nederlands elftal kunnen"

Bondscoach Louis van Gaal
Foto: Teun Koopmeiners op de training bij Oranje - Pro Shots / Stefan Koops

Los van de lichamelijke belasting gaf Van Gaal ook aan andere spelers een kans te willen geven. "Van de spelers die tegen België speelden weet ik alles. Ik wil heel veel spelers zien en kijken of ze tegen de stress van het Nederlands elftal kunnen. Teun Koopmeiners bijvoorbeeld doet het geweldig bij Atalanta, maar haalde toch niet zijn niveau bij het Nederlands elftal. Als ik dat soort spelers kan opstellen, doe ik dat."

Vincent Janssen getrouwd

De zondag in Amerika getrouwde Vincent Janssen ontbreekt in Wales. Hij arriveerde vandaag in Nederland en staat er fysiek goed voor, aldus  Van Gaal. De spits krijgt de komende dagen de gelegenheid zijn jetlag te verwerken, zodat hij fit is voor de Nations League-duels die Oranje zaterdag en dinsdag speelt in Rotterdam tegen respectievelijk Polen en Wales.

Wales - Nederland begint morgenavond om 20.45 uur. De Welshmen verloren hun eerste Nations League met 2-1 van Polen.

💬 Wil je niets missen van NH Sport?

  • Like onze Facebookpagina of volg ons op Twitter
  • NH Sport keert zondag 7 augustus terug op NH Radio van 17.00-19.00 uur
  • Op tv zie je vanaf maandag 6 juni om 17.10 uur de zesdelige serie De Schoonheid van de Sport 
Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]