Ga naar Content

Facebookbeheerder Michel werd bedreigd: 'Ik kom je wel even opzoeken'

'Vooral niet achterom kijken. Klap je k*nkermoer als ik je zie'. Zomaar een bericht dat in de inbox van Michel Schermer verscheen. Hij is beheerder van de Facebookgroep Wormerveer die bijna tienduizend leden telt. Na de zoveelste bedreiging is hij het helemaal zat en Schermer is zeker niet de enige. 

Foto: NH Nieuws / Tom van Midden

Eind deze maand plaatste Schermer een bericht in de groep Wormerveer. 'Het is toch van de zotten dat ik bedreigd word om een Facebookpagina (lees hobby)', schreef hij. Eronder zijn veel steunbetuigingen te lezen. Naar aanleiding van het bericht heeft NH Nieuws verschillende beheerders van Facebookpagina's benaderd met de vraag of zij dit zich in dit verhaal herkennen.

Bij Frank Reijn van de pagina Wij Weidevenners is dat zeker het geval. "We hebben 14.000 leden", zegt hij. "In onze groep zijn er soms mensen die zich niet aan de groepsregels houden. Dan tik je ze op de vingers. Dan krijg je van alles naar je hoofd geslingerd: dat je een idioot, een lul of een dictator bent." Een ander schreef: 'Ik kom je wel even opzoeken!'.

Geen rem

Vanochtend meldde NH Nieuws dat meerdere beheerders van groepen uit Noord-Holland hier last van hebben. Naast Michel Schermer en Frank Reijn spraken we nog veertien beheerders, van wie vier vertelden dat ze wel eens online bedreigd zijn. We horen dat het heel vaak goed gaat, maar dat incidentele scheldpartijen en dreigementen wel indruk maken. Vanwege die bedreigingen blijven ze liever anoniem. De beheerders zien het als hun taak om gebruikers aan te spreken op hun gedrag, maar dat valt geregeld niet goed. Of de discussie nu over een asielzoekerscentrum, corona of een kattenpost gaat: er lijkt geen belemmering te zijn om over te gaan tot bedreigingen.

"Ik ben niet heel bang uitgevallen, maar ik heb ook nog een vrouw thuis"

Beheerder Facebook Wormerveer Michel Schermer

De gevolgen van al die berichten verschillen. Twee beheerders hebben door de bedreigingen thuis camera's opgehangen. Frank Reijn probeert geen persoonlijke informatie zoals zijn adres te delen op zijn pagina. Verder is hij vrij laconiek en maakt hij veel gebruik van de blokkeerfunctie. "Vroeger zat ik wel eens te trillen uit woede. 'Shit, straks staat er eentje aan mijn deur'. Maar na een paar jaar heb je een dikke huid."

Michel Schermer: "Ik ben niet heel bang uitgevallen, maar ik heb ook nog een vrouw thuis zitten. Zij vindt het niet leuk, want ze is vaak alleen thuis. Veel mensen weten ondertussen wel waar ik woon… dat is wel een dingetje. Van ééntje weet ik hoe hij eruit ziet: die fietst hier regelmatig voorbij. Je let toch op. Voor hetzelfde geld stapt hij wel van zijn fiets af. En dan?"

Hoe groot het probleem precies is, valt lastig aan te geven. In ieder geval houdt de politie geen cijfers bij over online bedreigingen bij Facebookgroepen. Esther Mieremet van veiliginternetten.nl roept mensen die dit overkomt op om aangifte te doen.

Al een paar keer overwoog Michel zijn pagina af te sluiten. "Het moet wel leuk blijven. Het kan niet zo zijn dat ik op straat achterom moet kijken, omdat ik berichtjes op Facebook zet. Als het nog een paar keer gebeurt, denk ik erover na om te stoppen dan is het niet leuk meer."

Zijn advies: "Als je het beter weet, begin een eigen groep. Ook prima. Maar ga niet lopen dreigen."

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Zaanstreek-Waterland?

Taalfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]