Ga naar Content

Kringloopwinkel Boelhuys heropent: "We moeten weer leren naar elkaar om te kijken"

Morgen opent Kringloopwinkel Boelhuys in Den Helder de deuren van het nieuwe onderkomen. Binnen hetzelfde bedrijfspand aan de Drs. F. Bijlweg heeft de winkel een nieuwe, grotere ruimte gekregen. Met het geld dat daar verdiend wordt, kunnen mensen in de stad die het moeilijk hebben op allerlei manieren geholpen worden.

Foto: NH Nieuws

"We hebben op dit moment nog acht of negen zwaar verwaarloosde huizen op de lijst staan waarmee we aan de slag moeten. Als ik alle aanvragen optel, dan kom ik zelfs op 35 projecten", vertelt algemeen coördinator Herman Dubbeldam van Stichting Present. "We helpen de mensen en draaien met onze vrijwilligers zo maar 6.000 manuren weg voor Den Helder."

Dubbeldam runt ook de Kringloopwinkel die, naast andere inkomsten, de financiële motor is van alle projecten die Stichting Present in Den Helder kan doen. "Wij hebben een harde kern van 25 tot 30 vrijwilligers die eropuit gaan om woningen schoon te maken, te helpen met verhuizen, tuintjes op te knappen. We zien veel armoede in de stad en mensen met psychische problemen. Daarmee scoren we in Den Helder relatief hoog in vergelijking met de rest van de provincie."

Tekst gaat verder onder de foto.

Foto: NH Nieuws

De stichting werkt bij projecten samen met andere organisaties zoals de GGZ of ouderenzorg. "Je merkt dat er soms geen geld is om zaken aan te pakken in of om huis. Dat zorgt soms voor schaamte en dat zorgt weer voor isolement. Als voorbeeld: kinderkamers kunnen bijvoorbeeld niet worden aangepast als de kinderen ouder worden. Die durven dan geen vriendjes uit te nodigen. Laatst hebben we het kamertje van een meisje opgeknapt. Zij schreeuwde van blijdschap toen het af was", vertelt Dubbeldam.

Maar het gaat niet altijd alleen maar om geldproblemen. "We doen ook andere, sociale projecten. Met jongeren hebben we een keer, samen met hun ouders, een wandeling gemaakt met ouderen uit het verzorgingshuis. Een meneer zat toen te huilen en vertelde dat hij, een oude bollenboer, in september in het huis terecht was gekomen en zeven maanden niet meer buiten was geweest."

"Mensen zijn op de wereld om elkaar te helpen."

Herman Dubbeldam

Dubbeldam doet de klus niet alleen. Samen met zijn collega Anneke Bais en alle vrijwilligers houden ze de zaak draaiende. Nieuwe vrijwilligers zijn erg welkom. "Voor Stichting Present zoeken we groepen, families, gezinnen, verenigingen of bedrijven die zeggen kom op, we zetten ons een dag in het jaar in voor een ander. Als we dan 50 van dat soort teams hebben, dan komen we een heel eind."

De afgelopen jaren hebben het werk er niet makkelijker op gemaakt. Door corona zijn de zorgvragen complexer geworden, merkt Dubbeldam: "Ik denk ook niet dat iedereen in de stad beseft wat voor problemen er zijn rond armoede. Mensen zijn op de wereld om elkaar te helpen. We zijn erg geïndividualiseerd en met onszelf bezig. Naar elkaar omzien zou weer normaal moeten worden."

Het vernieuwde Boelhuys wordt morgen om 11.00 uur feestelijk geopend. Iedereen is welkom.

💬 Wil je niets missen uit de Noordkop?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]