Ga naar Content

Festival Lente Kabinet mogelijk voor niks opgebouwd, vrijdag kort geding

De schermen staan er al en het motorgeronk van de vrachtwagens, die af en aan rijden, is duidelijk te horen in het Twiske. Toch is nog onzeker of festival Het Lente Kabinet in Oostzaan doorgang gaat vinden. Aankomende vrijdag dient er een kort geding bij de rechtbank in Haarlem. Verschillende natuurorganisaties willen het festival tegenhouden, maar de organisatie maakt zich geen grote zorgen.

De opbouw is in volle gang - Foto: Francoise Bolechowski

Over festivals in het Twiske is al veel te doen geweest de afgelopen jaren, met veel protesten en een petitie. Het festival Welcome to the Future in het Landsmeerse deel van het Twiske heeft al bekendgemaakt dat komende editie in juli de laatste wordt.

De stichting Hart voor het Twiske is de luidruchtigste tegenstander van de festivals in het natuurgebied. Actievoerder Theo van Gelder staat ze bij. Hij heeft veel ervaring met het doorspitten van vergunningen als het gaat om festivals, vooral in Friesland. "Mij gaat het niet om het tegenhouden van festivals", zegt hij. "Festivals zijn prima, maar die moet je op plekken houden waar toch niks groeit en bloeit, niet in Natura 2000-gebieden."

Twiske in slechte staat

Hij kijkt met vertrouwen uit naar het kort geding dat vrijdag dient. Daar zijn zowel de omgevings- als de natuurvergunning voor het festival onderwerp van gesprek. "Het probleem is dat het gebied in een hele slechte staat is. Er leven een aantal diersoorten die gered moeten worden." Bij veel soorten gaat dat in het Twiske niet de goede kant op. "Dat betekent dat je van Europa niks mag doen wat negatieve invloed zou kunnen hebben op die soorten."

"Tot nu toe kon iedereen er mee wegkomen door de andere kant op te kijken, maar ik denk dat de rechter er anders in staat"

Theo van Gelder, actievoerder

De directeur van het Lente Kabinet, Boye ‘t Lam, ziet ondanks het kort geding vrijdag geen grote problemen. "Als organisatie vinden we dit soort bezwaarprocedures erg belangrijk, omdat we graag willen dat alle belanghebbenden hun stem kunnen laten horen." 't Lam wijst erop dat de vergunningen niet zomaar worden afgegeven en dat daar zware toetsing achter zit.

In harmonie met natuur

“Als je ook kijkt hoe lang we bezig zijn met onafhankelijk onderzoek met ecologen en de onderbouwing daarvoor, zie ik het meer als formaliteit en heb ik geen enkele reden om te twijfelen dat deze vergunning foutief is afgegeven."

Hij zegt dat er de afgelopen jaren al grote stappen zijn genomen om het festival zoveel mogelijk in harmonie met de natuur te laten verlopen. Ook dit jaar is er extra aan gewerkt, zegt hij: "We hebben een composteermachine op het terrein waar afval in wordt verwerkt, we zijn veel meer met batterijen en filters gaan werken om de uitstoot onder het maximum te houden. Dat ligt niet alleen aan dit kort geding of aan de druk van buitenaf, dat is omdat we het zelf ook heel belangrijk vinden."

Geen groot applaus 

Het levert vooralsnog geen groot applaus op van de actievoerders. Van Gelder zegt fel: "Tot nu toe kon iedereen er mee wegkomen door de andere kant op te kijken, maar ik denk dat de rechter er anders in staat. Die gaat gewoon de Europese wetgeving op natuurbeschermingsgebied toepassen."

Hart voor het Twiske roept natuurliefhebbers op om voorafgaand aan het kort geding naar de rechtbank te komen om te laten zien dat het bij veel mensen speelt. Het kort geding begint komende vrijdag om 11.00 uur in het Gerechtsgebouw in Haarlem.

Foto: NH Nieuws / Joost de Wilde

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Zaanstreek-Waterland?

Taalfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]