Na Lutjebroek hebben ook omwonenden uit Enkhuizen in een brief aan de gemeente laten weten dat een opvanglocatie voor Oekraïners op de ijsbaan niet ideaal is. Ze pleiten voor geschiktere locaties als de Flosbeugel en camping De Vest.
De ijsbaan in Enkhuizen is een van drie locaties die de samenwerkende gemeenten Stede Broec, Enkhuizen en Drechterland op het oog hebben om Oekraïners op te vangen. Hoewel de voorbereidingen in volle gang zijn, lijkt de omgeving daar anders over te denken. Volgens hen is het terrein – dat nu nog drassig is – hiervoor niet geschikt.
Eén daarvan is Nico Heij, die rond de ijsbaan woont. Samen met 130 andere omwonenden heeft hij een bezwaar ingediend bij de gemeente Enkhuizen. "Dat heeft niets met de Oekraïners te maken, laat ik dat voorop stellen. Wat daar gebeurt, is verschrikkelijk. Ze zijn meer dan welkom. Maar of het nou verstandig is om Oekraïners op te vangen naast een brandweerkazerne, dat betwijfel ik. Zeker als elke eerste maandag van de maand een luchtalarm afgaat. Dus je kan je goed inbeelden hoe dat voor hen kan zijn."
Twijfels
Maar dat is niet het enige waar ze tegen aanlopen. De omwonenden zijn bang dat de ijsbaan voorgoed verdwijnt, mocht het terrein als noodopvang dienen. En dat zien ze niet zitten. "Het wordt verhard, omdat het nu nog te drassig is. Er komen leidingen en kabels te liggen. Daarbij maakt de ijsbaan onderdeel uit van het ecolint, waar niet gebouwd mag worden."
Zelf wijst Heij naar geschiktere opvanglocaties, waaronder camping De Vest of bij de Flosbeugel. "Daar liggen bijvoorbeeld al leidingen in de grond."
Tekst gaat verder na de video:
250 opvangplekken woonunits Stede Broec, Enkhuizen, Drechterland - NH Nieuws
Ook de communicatie laat te wensen over. De gemeente geeft aan dat het tijdelijk is, maar wat is 'tijdelijk' in hun ogen. Het roept veel vragen op bij Heij. "Er is geen tijdslimiet aangegeven. Wat gebeurt er met het terrein, mochten Oekraïense vluchtelingen weer huiswaarts keren? Blijven de tiny houses dan staan of wordt er een woonwijk uit de grond gestampt? Het vertrouwen is er op dit moment gewoon niet."
Aan de tekentafel
Heij wil dus het gesprek aangaan met de gemeente. "Al 131 handtekeningen, dat zegt wel wat. Het leeft enorm in de omgeving, die allemaal rond de ijsbaan wonen. Er heerst zo veel weerstand, waarom gaan ze dan niet het gesprek aan? Geef ze ook een stem, maak ze eigenaar van de situatie. Dan komen we er vast en zeker uit."
De gemeente Enkhuizen bevestigt de handtekeningenactie. "We hebben inderdaad een brief van de omwonenden ontvangen, waarin zij hun bezwaren en vragen uiten. We gaan nu eerst in gesprek. Daarna kunnen we aangeven of deze bezwaren gevolgen hebben voor de komst van de opvanglocatie en zo ja, wat de gevolgen dan zijn", laat een woordvoerder aan NH Nieuws weten.
Dit is een bericht van de gemeenschappelijke Westfriese nieuwsredactie
Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit West-Friesland. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📧 Stuur ons jouw tips op via [email protected] of app ons via 06-23405405
✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]