Start van hoofdcontent

Zaanstreek-Waterland

NL
V

Paard van Marken eindelijk verlost van bouwsteigers: "Tranen in mijn ogen, ben zo blij"

31 mei 2022, 17.40 uur · Aangepast 31 mei 2022, 21.04 uur · Door Jeroen Langenhof

Sinds gisteren is 'ie weer in volle glorie te bewonderen: het Paard van Marken is eindelijk ontdaan van de bouwsteigers. Een heel jaar lang onttrokken de bouwwerkzaamheden het zicht op de markante vuurtoren van het eiland, maar nu is de klus dan eindelijk geklaard. Dit tot grote opluchting van bewoonster Liliane Spijker. "Toen de steigerbouwers met de laatste steigers vertrokken, stonden de tranen in mijn ogen. Ik ben zo blij."

Paard van Marken weer in volle glorie zichtbaar - NH Nieuws

Het is 1 juni vorig jaar als de vuurtoren wordt omringd met bouwsteigers. Op het programma staat een reguliere onderhoudsbeurt. "Er is geschilderd, er is Chroom-6 verwijderd, er is wat houtrot aangepakt", zo vertelt bewoner Liliane die er inmiddels, samen met haar man Thijs, een kleine twintig jaar woont. "Maar of het daarom nou een jaar lang in de steigers heeft moeten staan? Nee, dat geloof ik niet."

Tekst gaat verder na de foto 

De impact op het woongenot vanwege die bouwsteigers is groot geweest. "Het was één grote frustratie. Je bent je vrijheid kwijt. Maar er komt ook geen daglicht meer in je huis", aldus Liliane. Ook voor Thijs was het bij tijd en wijlen afzien. "Op een gegeven moment ben je er echt klaar mee. 's Ochtends 6.30 uur staan die werklui dan weer op de stoep. Je bent je plekje kwijt. En als dat dan een jaar voortduurt, is dat lang."

Vertraging vanwege winterperiode

De verklaring waarom het allemaal zo lang moest duren, moet vooral worden gezocht in de weersomstandigheden die niet altijd meewerkten. "In november stopten ze met werken", zo heeft Liliane nog helder voor de geest. "En toen heeft het tot eind maart stilgelegen. Vanwege te lage temperaturen konden ze hun werkzaamheden niet doen."

Thijs is opgelucht dat het achter de rug is. "Het was vervelend. Maar goed, het Paard is er wel van opgeknapt. Dus je krijgt er wel wat voor terug", besluit hij. 

💬 Wil je niets missen uit Zaanstreek-Waterland?

Taalfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]