Ga naar Content

Kijken naar jezelf in het Museum van de Geest en de wondere wereld van Eibert Draisma

Op het NDSM-terrein in Amsterdam is Culture-Club te gast in het atelier van uitvinder, ontwerper én kunstenaar Eibert Draisma. 

Kijken naar jezelf in het Museum van de Geest en de wondere wereld van Eibert Draisma - NH Nieuws

Draisma's ontwerpen worden wereldwijd verkocht in bouwmarkten en designwinkels. Ook heeft hij regelmatig tentoonstellingen in musea en geeft hij les aan de Design Academy Eindhoven.

Muzikale kamerplanten

Het atelier van Draisma is een wondere wereld vol speelse creaties zoals zingende robots, sprekende koffiezetapparaten, muzikale kunstkamerplanten, zeekomkommerlampen en kikker-generators. In het midden staat een grote tafel die plaats biedt aan 30 mensen. Hier geeft Draisma regelmatig workshops onder andere aan managers, ingenieurs en onderwijzers, maar ook aan middelbare scholieren of aan vriendengroepen.

De deelnemers krijgen dan een kijkje in het leven van een echte uitvinder en gaan ook zelf aan de slag met een product. Als voorbeeld laat Draisma een bouwpakketje van een vuurvliegje zien. "Overdag laadt het zich op met een zonnecelletje en ‘s avonds als het donker wordt, begint het te schijnen", legt Draisma uit. "Ik wil ze laten zien dat je met weinig middelen iets kan maken wat heel duurzaam is."

Een toekomst waarin voorwerpen intelligenter zijn dan mensen

Veel van Draisma's ontwerpen zijn een subtiele aanklacht tegen onze wegwerpcultuur of bereiden ons voor op een toekomst waarin voorwerpen misschien wel intelligenter zijn dan mensen. "Ik denk dat het niet zo heel lang zal duren voordat kunstmatige intelligentie (AI) het echt van ons overneemt, dat software dingen voor ons gaat beslissen", vertelt Draisma.

Volgens Draisma ontwikkelt kunstmatige intelligentie zich als een levensvorm, die zal kunnen denken, voelen en spelen. "Alles wat wij mensen kunnen zal kunstmatige intelligentie ook kunnen maar dan op een veel hoger level", aldus Draisma. 

Het dolhuys van Haarlem

Het museum van de geest In Haarlem is hot. Na een fantastische verbouwing van wat ooit het dolhuis van de stad was, is er nu de uitverkiezing tot Europees Museum van het jaar.

Carine Neefjes van het museum is trots op de prijs: "Wij zijn heel blij met deze erkenning. Door de kunstwerken in dit museum kijk je naar de ander en naar jezelf. We laten hier alle aspecten van de geest samenkomen met de geschiedenis van de psychiatrie."

En die geschiedenis is er één waar je u tegen zegt. Vanaf 1300 werden op deze plek de psychiatrische patiënten en de pestlijders van Haarlem gestopt. De oude isoleercel, die vroeger 'dolcel' genoemd werd, is nog steeds te zien in het museum. Neefjes: "Dit is de plek waar mensen met acute psychische problemen even in werden gezet om af te koelen en tot zichzelf te komen. Toen dacht men dat dit de beste manier was om deze patiënten te behandelen."

Afstand tot de arbeidsmarkt

Nu is er nog steeds een duidelijke verbinding met mensen met een psychiatrische achtergrond. Het museumcafé wordt bijvoorbeeld gerund door mensen met een psychische achterstand. En ook een groot deel van de vrijwilligers op kantoor heeft op een of andere manier een afstand tot de arbeidsmarkt.

Zowel het museum als het café zijn de hele week, behalve op maandag en dinsdag, geopend. Meer informatie over de workshops en activiteiten van Draisma vind je op eibertdraisma.nl. 

Culture Club bij NH Nieuws

In het nieuwe programma Culture Club gaat NH Nieuws op bezoek bij cultuurmakers uit onze provincie om ze te vragen naar hun drijfveren. Alle afleveringen van Culture Club zijn te bekijken op deze speciale pagina.