Start van hoofdcontent

Zaanstreek-Waterland

nl

Moordenaar Milica van Doorn moet 10.000 euro schadevergoeding betalen aan familieleden

31 mei 2022, 12.09 uur · Door Redactie Zaanstreek-Waterland

Huseyin A., de man die veroordeeld is voor de moord op de Zaanse Milica van Doorn, moet zowel haar vader als zus een schadevergoeding van 10.000 euro betalen. Dit bevestigt Richard Korver, die de familie bijstaat. Hüseyin A. is in hoger beroep veroordeeld voor de moord van dertig jaar geleden, maar blijft volhouden onschuldig te zijn. De zaak van het vermoorde meisje werd pas na 25 jaar opgelost dankzij een grootschalig verwantschapsonderzoek.

Politie / NH Nieuws
De rechtbank schrijft dat de vader zijn ernstig toegetakelde dochter heeft moeten identificeren in het mortuarium en door die confrontatie ernstig getraumatiseerd is geraakt. De toen 17-jarige zus was alleen thuis toen zij van de politie vernam van de gewelddadige dood van haar zus. Ook zij heeft psychische schade opgelopen door de gruwelijke manier waarop de vrouw aan haar einde is gekomen, schrijft de rechtbank.

DNA-onderzoek

In de zomer van 1992 ging Milica na een gezellige avond met vriendinnen naar huis. Omdat de bus niet meer reed, besluit ze te voet te gaan. De volgende ochtend werd haar levenloze lichaam in de vijver achter de Sint-Jozefkerk gevonden.

Jaren werd er gezocht naar een dader, maar tevergeefs. Ook de hulp van Peter R. de Vries mocht uiteindelijk niet baten. Pas 25 jaar later verzocht de politie 133 Turkse Nederlanders mee te doen aan een DNA-verwantschapsonderzoek. Tussen de mannen die meededen zat ook de broer van Hüseyin A. Via hem kwam de politie A. uiteindelijk op het spoor. 

Verjaring

Hüseyin A. is pas in 2017 gearresteerd. Ondanks dat er bij deze zaak een verjaringstermijn van 20 jaar is, heeft het hof geoordeeld dat een beroep op verjaring onaanvaardbaar is vanwege de bijzondere omstandigheden. Daarbij wordt het Hüseyin A aangerekend dat hij zijn betrokkenheid al die tijd verborgen heeft gehouden.

Ondanks zijn veroordeling blijft Hüseyin volhouden dat hij onschuldig is en is in cassatie gegaan. 

💬 Wil je niets missen uit Zaanstreek-Waterland?

Taalfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]