Ga naar Content

'Herstel verloederd Amsterdamse Bos kost zeven miljoen euro per jaar'

Om veertig jaar achterstallig onderhoud aan het Amsterdamse Bos goed te maken moet jaarlijks zeven miljoen euro extra worden uitgetrokken. Dat schrijven de Amsterdamse wethouders Jakob Wedemeijer van Openbare Ruimte en Groen en Egbert de Vries van Verkeer, Water en Luchtkwaliteit in een brief aan de Amsterdamse gemeenteraad. 

Foto: Amsterdamse Bos

Volgens de wethouders is er sinds de jaren tachtig steeds minder geld in het onderhoud van het bos gestoken. "Hierdoor is het achterstallig onderhoud flink opgelopen", zeggen zij en luiden de noodklok. "Zonder extra structurele middelen daalt het kwaliteitsniveau van het groen, de paden en de bruggen en worden er nieuwe achterstanden opgebouwd", aldus de wethouders. 

Hoewel het Amsterdamse Bos vrijwel helemaal in de gemeente Amstelveen ligt, is de gemeente Amsterdam verantwoordelijk voor het beheer, beleid en onderhoud van het gebied. De colleges van B&W van Amstelveen en Amsterdam besloten voor het eerst de koppen bij elkaar te steken over het Amsterdamse Bos en maakten samen het 'Bosplan Amsterdamse Bos 2020-2030.'

De gemeente Amsterdam begon vorig jaar november aan een herstelplan voor het bos door acht miljoen euro vrij te maken, maar dat is slechts tijdelijk genoeg, denken de wethouders. "Hierdoor blijft het Amsterdamse Bos voorlopig weer veilig en toegankelijk voor haar bezoekers, kunnen de kinderbaden openblijven en worden de gevolgen van de essentaksterfte tegengegaan."

Maar dit zou allemaal voor niets zijn als er niet dieper in de beurs wordt getast. Het Bos zelf gaat jaarlijks een miljoen euro extra genereren door parkeerheffing in te voeren en evenementen duurder te maken. 

In delen

De zeven miljoen euro hoeft volgens de wethouders niet meteen volgend jaar vrij te zijn gemaakt. Ze willen gebruikmaken van een ingroeimodel, waarbij jaarlijks een bedrag aan de bosbegroting wordt toegevoegd. Dit zou in de komende vier jaar vier miljoen euro zijn en vanaf 2026 groeit dit bedrag naar zeven miljoen euro. 

De gemeente Amsterdam is niet van plan om dit bedrag alleen op te hoesten. Zij wil meer samenwerking zoeken met andere partijen, waaronder de gemeente Amstelveen. 

Lees ook

💬 Wil je iets kwijt?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]