Start van hoofdcontent

AMSTERDAM

nl

Gayclub vreest voor veiligheid LHBTI-community als darkrooms eerder moeten sluiten

31 mei 2022, 06.55 uur · Aangepast 31 mei 2022, 13.23 uur · Door Flip Linssen

Nieuwe maatregelen die onlangs door de gemeente werden aangekondigd moeten zorgen voor rust op de Wallen. Een verscherpt alchoholverbod en sluitingstijden voor de horeca om 02.00 of 03.00 uur 's nachts. Eagle Amsterdam is een LHBTI-club op de Warmoesstraat, eigenaar Michael maakt zich zorgen om zijn doelgroep als de club verplichte sluitingstijden krijgt: "Dit is een veilige plek die dan verdwijnt."

De club in het Wallengebied bestaat sinds 1979 en is een ontmoetingsplek voor mannen. Daarnaast organiseert de club ook andere queer- en fetish-feesten. Eigenaar Michael Roks is bang dat bezoekers elkaar onverantwoord gaan ontmoeten: "Dan ontmoeten ze zich in parken of bij iemand thuis. Ze komen letterlijk op straat terecht."

"Een club met darkrooms vind ik relaxter dan een club zonder darkrooms"

karin bleie

Eagle is de oudste club met een karakter als dit. Voorin kan worden gedanst bij de bar, boven is plek om te zitten en beneden zijn de darkrooms. Karin is ambassadeur van de club en heeft de titel Miss Fetish Eagle Amsterdam 2022. "Ik voel me hier veiliger dan in veel andere clubs. Als ik wil dansen kan dat, maar als je meer zoekt kan dat ook. Het is fijn dat er daardoor minder wordt gejaagd."

Petitie

Als noodkreet schreef de clubeigenaar hierom een brief aan burgemeester Halsema en is Eagle Amsterdam een petitie gestart, die inmiddels al meer dan duizend keer is ondertekend. De brief is niet alleen gericht aan de burgemeester, maar ook aan andere ondernemers op de Wallen: "Als iedereen nou zijn verantwoordelijkheid neemt, dan wordt het vanzelf rustiger."

Naast het uitgaan, ziet Roks ook een belangrijke maatschappelijke functie: "We werken bijvoorbeeld nauw samen met de GGD en zorgen dat onze bezoekers altijd bij ons terecht kunnen als er iets is." De regels vanuit de gemeente, die nog niet vaststaan, gelden alleen voor de Nieuwmarkt en het Wallengebied. "Maar verhuizen kunnen we ook niet. "In Amsterdam is het zo dat op het moment als je begint dat je niet meer de mogelijkheid hebt om darkrooms op te bouwen", zegt Roks. "Die bestemming is niet meer mogelijk."

De gemeente Amsterdam laat weten dat de drukte in de binnenstad nóg sneller teruggekomen is dan verwacht, waarmee de leefbaarheid van buurten in het gedrang kan komen. "Eén van de maatregelen is het terugbrengen van de sluitingstijden voor alle functies op de Wallen. Deze maatregel wordt momenteel uitgewerkt, er heeft nog geen besluitvorming over plaatsgevonden" Of dit daadwerkelijk wordt ingevoerd is dus nog onduidelijk.

De gemeente begrijpt goed dat ondernemers zich zorgen maken: "Daarom blijven we juist in gesprek met ondernemers om samen er voor te zorgen dat de balans in leefbaarheid in de binnenstad terug wordt gevonden." Naast deze club, is er nog één andere club met een ontmoetingsplek en darkrooms zoals in Eagle: "Als wij verdwijnen, heeft dat desastreuse gevolgen voor de community", zegt Roks. Daar sluit Karin zich bij aan: "Het kán niet dat er in een stad als Amsterdam maar één plek is waar de LHBTI-community tot in de late uurtjes terecht kan."

💬 Wil je niets missen uit Amsterdam?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]