Start van hoofdcontent

AMSTERDAM

nl

Bondscoach Van Gaal over keuze voor Martins Indi: "Hij heeft een heel goed seizoen achter de rug"

30 mei 2022, 16.01 uur · Aangepast 30 mei 2022, 17.58 uur · Door Edward Dekker

Bruno Martins Indi, Vincent Janssen en Jerdy Schouten zitten wel bij Oranje, maar Georginio Wijnaldum ontbreekt in de selectie. Bondscoach Louis van Gaal legde vanmiddag uit waarom hij deze opvallende keuzes heeft gemaakt. "Je hebt bij het Nederlands elftal geen automatische rittenkaart", aldus Van Gaal. 

Foto: Bondscoach Louis van Gaal - Pro Shots / Stefan Koops

Dat AZ-verdediger Martins Indi na een afwezigheid van vijf jaar weer zijn opwachting maakt bij Oranje komt volgens de bondscoach doordat diens ploeggenoot Owen Wijndal geblesseerd is afgevallen. "Mijn voorkeur gaat uit naar een linksbenige centrale verdediger en daar hebben we er maar één van. Ik vind dat Martins Indi een heel goed seizoen achter de rug heeft en geef hem daarom nu de kans. Hij heeft ervaring op een WK en is in de opbouw vooruit gegaan."

"Ik heb Schouten gebeld toen Clasie afviel"

Bondscoach Louis van Gaal

Omdat Jordy Clasie (AZ) evenmin fit genoeg is, kwam Van Gaal bij debutant Jerdy Schouten uit. De oud-speler van Telstar stond op de schaduwlijst van het Nederlands elftal. "Ik heb Schouten gebeld toen Clasie afviel. Hij speelt een heel goed seizoen bij Bologna. We houden al die spelers in de gaten."

Vincent Janssen 

De uitverkiezing van Vincent Janssen wekte misschien wel de meeste verbazing. Net als Martins Indi kwam de voormalig spits van AZ in 2017 voor het laatst voor Oranje uit. Assistent Danny Blind zette Van Gaal op het spoor van Janssen die de laatste seizoenen in Mexico voetbalt. "Er kwam een plaats vrij doordat Malen geblesserd was. Ik ben zelf gaan kijken naar Janssen en toevallig scoorde hij in die wedstrijd ook nog. Ik weet niet of hij het gaat worden, want het is iedere keer afwachten of spelers bij het Nederlands elftal leveren."

Foto: Vincent Janssen haalt uit bij Oranje - Pro Shots/Stanley Gontha

Dat Janssen in Mexico weinig indruk heeft gemaakt, doet Van Gaal niks. "Je denkt toch niet dat ik naar de media luister? Janssen heeft in de laatste drie wedstrijden twee goals gemaakt. Het gaat erom dat ik zo'n type spits in het Nederlands elftal wil zien. Hij heeft soms harde voeten en ik zou willen dat hij zachte voeten heeft, maar ik kijk naar wat hij goed heeft gedaan."

"Ik vind dat Vincent Janssen mag trouwen en dat-ie de bruidsnacht goed mag doorbrengen met zijn lieve vrouwtje"

Bondscoach Louis van Gaal

Dat Janssen de eerste wedstrijd in de Nations League tegen België mist, omdat hij gaat trouwen neemt Van Gaal op de koop toe. "Ik vind dat-ie mag trouwen en dat-ie de bruidsnacht goed mag doorbrengen met zijn lieve vrouwtje. Hij komt 7 juni." 

Janssen treft bij Oranje zijn opvolger bij AZ in de spits Wout Weghorst. Die degradeerde onlangs met Burnley uit de Premier League. Of daarmee zijn selectie voor het WK in Qatar gevaar loopt, is niet uitgesloten. "Hij is nog steeds de Wout Weghorst die in de Premier League heeft gespeeld. Ik moet zien welk niveau hij haalt. Dat is een niveau lager moeilijker af te lezen dan in de Premier League."

Foto: Georginho Wijnaldum - Pro Shots / Stanley Gontha

"Het is bij het Nederlands elftal geen revalidatiecentrum"

Bondscoach Louis van Gaal

Over de afwezigheid van Wijnaldum was Van Gaal helder. "Van de laatste zes wedstrijden heeft hij er vijf gespeeld, maar heb ik hem drie keer gewisseld. Hij heeft niet zijn vorm behouden en dat heb ik hem via Facetime verteld, zodat ik hem recht in de ogen kon kijken. Ik wissel niet als iemand goed speelt, maar Wijnaldum heeft niet geleverd. Het is bij het Nederlands elftal geen revalidatiecentrum of een psychotherapeutisch centrum. Als hij zijn vorm terug heeft, selecteer ik hem meteen."

Van Gaal vertelde op de persconferentie verder dat aanvoerder Virgil van Dijk alleen komende vrijdag in Brussel tegen België in actie komt en na de evaluatie van de uitwedstrijd tegen Wales op vakantie mag.   

💬 Wil je niets missen van NH Sport?

  • Like onze Facebookpagina of volg ons op Twitter
  • Luister elke zondag tussen 17.00 uur en 19.00 uur naar de sportuitzending op NH Radio
  • Op tv is NH Sport iedere maandag om 17.10 uur te zien en daarna elk half uur in de herhaling 
Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]