Start van hoofdcontent

Alkmaar

NL
V

Buren wanhopig door agressieve overlastgever: al 150 keer (tevergeefs) geklaagd

1 juni 2022, 13.00 uur · Aangepast 1 juni 2022, 17.32 uur · Door Maaike Polder

Een bewoner van het appartementencomplex aan het El Grecohof in Alkmaar drijft zijn buren tot wanhoop. Al jaren draaien hij en zijn vriendin keihard muziek, maken schreeuwend ruzie en deze week sloeg de man zelfs een raam in. "Ik word knettergek. Wanneer wordt hij uit huis gezet?"

In grote passen loopt de man zondagavond naar het achterraam van de benedenwoning. Hij oogt woest en balt zijn vuist. Dan klinkt er hard gerinkel: met één stoot slaat hij het raam in. Buren gillen. "Oh mijn God, kill!" "Bel jij?" "Ja, ik bel!" De politie rijdt voor de zoveelste keer naar de wijk Hoefplan.

De vernieling is te zien op beelden van een beveiligingscamera van de gedupeerde bewoner. Nadat hij klaagde over harde muziek bij de overlastgever, die twee verdiepingen boven hem woont, stormde die naar beneden. 

'Schrikbarende video'

Het is een nieuw dieptepunt. Er zijn in drie jaar tijd al zo'n 150 meldingen over de man gedaan bij politie, gemeente en twee woningcorporaties: eerst Mooiland en vanaf 2021 Heimstaden. Er is zelfs in 2020 door een rechter al een 'laatste kans' gegeven. Maar de overlastgever woont er nog steeds.

Een bange bewoonster doet anoniem haar verhaal. "Iemand is zelfs verhuisd omdat ze het niet meer trok en ik snap haar nu. Ik denk er ook over om weg te gaan."

Bekijk de reportage, met de beelden van de vernieling en noodkreten van twee bewoners van het El Grecohof.

In El Grecohof ervaren bewoners al jaren grote overlast - NH Nieuws

"Ik heb de schrikbarende video gezien van de buurman die het raam kapotmaakt en heb er bijna geen woorden voor. Dit is echt onacceptabel", reageert woordvoerder Edward Touw van woningcorporatie Heimstaden tegen NH Nieuws.

Ook zegt Heimstaden op de hoogte te zijn van het opgebouwde overlastdossier. "Onze locatiemanager staat op regelmatige basis in contact met de bewoners die overlast hebben. Ook hebben we vaker contact gehad met de overlastveroorzakers zelf in een poging op zoek te gaan naar een oplossing."

Toch kan de corporatie, zo stelt Touw, niets met de rechtelijke uitspraak uit 2020 over 'een laatste kans', omdat dit een conflict betreft tussen overlastgever en de vorige verhuurder. "Dat eindigt officieel als de ene verhuurder de woning overneemt van een ander. Er ontstaat dan een nieuwe relatie en de conflicthistorie met de vorige verhuurder telt bij een rechter dan niet meer mee. Je moet dan dus opnieuw beginnen met een dossier op te bouwen."

'Nog niks gehoord'

Ook zeggen zij de bewoners te hebben uitgelegd dat 'we te maken hebben met wet- en regelgeving die ervoor zorgt dat het in dit soort situaties lang kan duren voordat er een oplossing komt'.

Dit klopt deels, aldus Huurdersbelangenvereniging Noord-Kennemerland. "Er moet inderdaad een nieuw dossier worden opgebouwd, maar het oude dossier kan wel worden gedeeld met de rechter en die moet opnieuw beslissen."

Op de vraag of Heimstaden nu een procedure start om de overlastgever uit huis te plaatsen, kan de woordvoerder 'noch ontkennend noch bevestigend' antwoorden. "De zaak heeft onze volle aandacht en we doen alles wat in onze macht ligt zodat de bewoners zich zo snel mogelijk weer veilig kunnen voelen in hun eigen omgeving."

De bange bewoners zijn verbaasd dat er nu 'wel wordt gereageerd en gehandeld' door hun verhuurder. "Ik ben nog nóóit zo snel teruggebeld als jullie bij NH Nieuws. Ik heb ook nu nog niks van ze gehoord."

Verantwoording

NH Nieuws heeft uitgebreid gesproken met zes bewoners van het El Grecohof die stellen op regelmatige basis overlast te ervaren van de betreffende man. Een aantal heeft daar ook bewijs van aangeleverd in mails, geluidsfragmenten, video's en telefoongegevens. 

De politie meldt dat er een onderzoek loopt naar de vernieling van zondagavond in het El Grecohof. Daarnaast spreken zij van 'meerdere overlastmeldingen'. De gemeente Alkmaar is ook een tiental vragen gesteld. Die heeft niet gereageerd.

Mochten er nog vragen of tips zijn naar aanleiding van dit verhaal, mail dan naar [email protected].