Wervelend AZ pakt laatste Europese ticket na galavoorstelling

Zeer overtuigend en met uitstekend voetbal heeft AZ met 6-1 van Vitesse gewonnen. Daardoor zijn de Alkmaarders volgend seizoen verzekerd van Europees voetbal. In de eerste helft zetten Vangelis Pavlidis, Tijjani Reijnders en Dani de Wit AZ al op een comfortabele voorsprong en na rust waren weer Reijnders en Jesper Karlsson de doelpuntenmakers.

Reijnders scoort voor AZ - Foto: Orange Pictures, Patrick Goosen

Na de ereronde van de afscheidnemende Teun Koopmeiners startte AZ zeer gretig aan de return van de finale van de play-offs. AZ moest een 2-1 achterstand ongedaan maken en na drie minuten was Vangelis Pavlidis al het eindstation na een uitstekende aanval. Een mooie steekpass van Jesper Karlsson op Jordy Clasie en de middenvelder bediende de Griekse spits op maat: 1-0.

Reijnders

Zonder de geblesseerde spelers Owen Wijndal en Fredrik Midtsjø liet AZ duidelijk zien dat ze nog geloofden in het laatste Europese ticket. Na de openingstreffers van Pavlidis duurde het tien minuten tot AZ de voorsprong verdubbelde. Van grote afstand vuurde Tijjani Reijnders met succes op het Arnhemse doel.

Tekst loopt door onder de tweet.

Daarna regende het kansen voor AZ. Met name Reijnders kreeg een aantal dotten van kansen. Uiteindelijk was het Dani de Wit die wel doel trof. Dat gebeurde na een sublieme aanval van de Alkmaarders. In de tweede helft ging AZ rustig door waarmee het in de eerste helft was geëindigd. In de 53e minuut maakte Reijnders zijn tweede van de middag en zette de 4-0 op het scorebord.

Feestje

De ruime voorsprong leidde tot een klein feestje in het AZ-stadion. Waar het dit seizoen vaak stil en een tikkeltje sfeerloos was in Alkmaar, heerste zondagmiddag een uitstekende entourage. Vanaf de tribunes klonk het regelmatig 'Wij gaan in Europa in'. Waar zelfs de aanhang van Vitesse zeer sportief aan meedeed. Dat leidde weer tot waardering en applaus bij de supporters van AZ.

Pascal Jansen na 6-1 winst op Vitesse - NH Nieuws

Karlsson

Het Alkmaarse slotoffensief kwam van de voeten van Jesper Karlsson. De Zweed krulde een vrije trap uitstekend binnen. Vlak voor tijd bepaalde Karlsson de eindstand op 6-1. Tussendoor maakte Riechedly Bazoer uit een vrije trap nog de eretreffer voor Vitesse.

Na een korte vakantie start AZ de nieuwe Europese campagne half juli. De Alkmaarders stromen dan in de tweede voorronde van de Conference League.

Opstelling AZ: Vindahl; Beukema, Hatzidiakos (Sugawara/80, Martins Indi, Kerkez (Dekker/90); Clasie (Koopmeiners/46), Reijnders, De Wit; Evjen (Buurmeester/90), Pavlidis (Aboukhlal/67), Karlsson