Ga naar Content

Het lekkerste ijsje van Nederland vind je in Castricum: De Roset is 'kersenkoning'

Uit tientallen inzendingen uit het hele land heeft de strenge jury van het Zaanse Patisserie College het ijs van Vince Spijkerman van banketbakkerij De Roset in Castricum gekozen als  allerlekkerste. Vanmorgen kreeg hij een enorme beker en een banier voor in zijn winkel.

Het lekerste schepijs van Nederland vind je bij de Roset in Castricum - NH Nieuws

"Vorig jaar waren we tweede, het is gewoon super dat we dit jaar de eerste prijs gepakt hebben", zegt een uitgelaten Vince Spijkerman terwijl hij de beker in ontvangst neemt. Zelf denkt hij dat hij de prijs te danken heeft aan het gebruik van verse ingrediënten en het weglaten van kunstmatige kleur- en smaakstoffen.

Kersenijs

Alle inzenders kregen de opdracht kersenijs te maken, om een eerlijke vergelijking mogelijk te maken. De keus voor kersenijs is niet toevallig, legt juryvoorzitter Hans Tros van  het Patisserie College Zaanstad uit. "Aardbeien- en frambozenijs is gewoon wat makkelijker te maken, bij kersenijs heb je  toch sneller dat de smaak vervaagt. Dat was in Castricum niet zo, je proeft gewoon de kersen, ontzettend knap hoor", aldus Tros.

"Bij kersenijs heb je sneller dat de smaak vervaagt en dat was in Castricum niet zo, je proeft gewoon de kersen"

Hans tros, juryvoorzitter

Als we een kijkje nemen in  keuken van De Roset, zien we de volle melkbussen klaar staan voor de nieuwe lading ijs die gedraaid gaat worden. De machines draaien al op volle toeren en worden bediend door 'ijs-routienier' Margot, die de ene bak na de andere kunstig vult met een mengsel van vanille-ijs, een coulisse van vers fruit en zelfgemaakte koekkruimels.

Op de vraag wat moeilijk is aan ijsmaken heeft ze eigenlijk geen antwoord. Heel vlot komt het antwoord op de vraag wat er leuk is aan ijs maken: "Omdat iedereen het lekker vindt" zegt Margot.

Niveauverschillen 

Bij het beoordelen van ijs ontdek je veel niveauverschillen, vertelt Hans Tros van het Patisserie College Zaandam. "Je ziet steeds vaker ijs dat zo gemaakt wordt dat het langer houdbaar is. Na een dag moet het nog goed schepbaar zijn en dan wordt er gebruik gemaakt van bepaalde bindmiddelen en dat is minder positief voor de smaak van het ijs", aldus Tros. Ook vertelt hij dat veel ijsfabrikanten gebruik maken van fruitpasta's en smaakversterkers uit de snoepindustrie en dat dat ook niet bijdraagt aan de kwaliteit van de smaak.

💬 Wil je niets missen uit Alkmaar en omgeving?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]