Ga naar Content
Alkmaar

Dakloos door komst nieuwe woonwijk: Tamara moet bungalowpark verlaten

29 mei 2022, 12.03 uur · Aangepast 30 mei 2022, 10.36 uur
Door: Maurice Blaauw · Foto:

Op sociale media heb jij haar oproep misschien voorbij zien komen: Tamara Hermans (40) is op zoek naar een woning. Ze woont nu permanent op een bungalowpark in Heiloo, daar staat ze ingeschreven. Maar na de zomer worden de bungalows gesloopt en komt er een woonwijk. "Zuur dat ik zonder woning kom te zitten, omdat hier woningen worden gebouwd."

Tamara geeft in haar oproep aan dat ze geen urgentie krijgt. "Twee jaar geleden toen ik scheidde heb ik met mijn toenmalige man afspraken gemaakt over co-ouderschap. Ik heb het idee dat ik daarom nu niet urgent genoeg ben", zegt Tamara.

Gemeente Heiloo geeft in een reactie aan dat het gedeelde ouderschap geen rol speelt en dat de gemeente een positief urgentieadvies heeft doorgegeven aan een onafhankelijke commissie. Toch staat Tamara met lege handen en heeft ze geen urgentie gekregen.

Reactie gemeente Heiloo:

Helaas is het zo dat we met enige regelmaat inwoners moeten teleurstellen als zij urgentie aanvragen. Het is moeilijk om urgentie toegekend te krijgen vanwege de strenge regels. Deze urgentieregels zijn regionaal vastgesteld. In het geval van betrokkene voldeed zij niet aan de gestelde criteria.

De gemeente heeft toch een positief advies gegeven richting de regionale urgentiecommissie, omdat er jonge kinderen bij betrokken zijn. De urgentiecommissie heeft op basis van de criteria geen urgentie verleend.

Urgentie houdt in dat iemand op de woningmarkt met spoed wordt gezien, dus eerder een eigen huis kan krijgen. Wie geen urgentie heeft, moet langer wachten op een woning en dat kan – zeker met de hoge woningnood op dit moment – tot schrijnende situaties leiden.

Tekst gaat verder onder de video:

Tamara moet bungalowpark uit door komst woningen - NH Nieuws

De bungalow huurt ze per half jaar. "Na dit half jaar moet iedereen er uit", legt Tamara uit. Haar buurman is vertrokken naar Apeldoorn. “Voor hem was hier in de buurt niks te vinden."

Voor haarzelf is verhuizen naar een andere regio geen optie omdat haar kinderen hier in de buurt naar school gaan. Bovendien zijn zij de helft van de week bij haar ex-man in Heerhugowaard.

Om deze inhoud te kunnen zien, moet je cookies accepteren.

Tamara heeft een budget van duizend euro per maand, maar in deze markt lijkt dat niet genoeg. "Ze vragen vaak als voorwaarde drie keer de huur, en ondanks dat ik fulltime werk, verdien ik dat niet", zegt Tamara teleurgesteld.

Waar ze ook tegenaan loopt is dat een deel van haar budget gevuld wordt met alimentatie en toeslagen. "Deze mag ik niet mee rekenen", legt ze uit.

💬 Wil je niets missen uit Alkmaar en omgeving?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]