Start van hoofdcontent

Amsterdam

NL
V

Rollende Keukens terug van weggeweest, maar bezoekers moeten hun drank thuislaten

26 mei 2022, 07.00 uur · Aangepast 26 mei 2022, 16.40 uur · Door Hedwig Goudsmit

Kipsaté, vegan junkfood en cocktails. Het foodtruckfestival 'Rollende Keukens' staat na drie jaar weer in het Westerpark. "Dat voelt heel goed, maar is ook wel heel spannend", zegt Rollende Keukens-directeur Yonina de Ruijter. Dat komt voor een deel om dat er iets is veranderd: voor het eerst staat er een hek rondom het festivalterrein.

Eerst moest het door corona worden uitgesteld, afgelopen jaar besloot de organisatie zelf om het festival af te gelasten door de onzekerheid die voorafgaand heerste. Nu is Rollende Keukens eindelijk weer terug is, genieten de mensen achter de stands met volle teugen: "We zijn buiten en het weer is goed. We zijn zo blij dat we ons werk weer mogen doen." Ook bij bezoekers zit de sfeer er lekker in. Een aantal wil zelfs elke dag komen: "Dan kunnen we meer proeven."

Drank smokkelen

De festivalgangers kunnen wel veranderingen verwachten. Zo staat er dit jaar een hek om het terrein en worden de tassen bij de ingang gecontroleerd. Volgens De Ruijter is dit om te voorkomen dat bezoekers hun eigen drank meenemen. "Zeker voor mensen die het niet breed hebben en wél vijf dagen willen komen, is het begrijpelijk dat je iets meeneemt. Maar die tassen vol drank, of de flitsbezorgers die hier rijk worden...". Volgens de festivaldirecteur is het oneerlijk tegenover de ondernemers op het festivalterrein. "Die kunnen hier staan dankzij de drankomzet."

Toch lukt het sommige festivalgangers om ongezien een fles drank het terrein op te smokkelen. "Omdat ik hier het hele weekend om", verklaart een bezoeker. "Ik geef al heel veel geld uit aan het eten. Dat is eigenlijk elk jaar zo. En we hadden een fles mee, anders moesten we 'm weggooien."

Rollende euro's

Over geld uitgeven gesproken: het valt sommige bezoekers op dat het eten en drinken prijziger is geworden sinds de laatste editie. "Ik vind 4,50 voor een blikje bier wel duur", zegt een bezoeker. Er is ook begrip: "Het is nu natuurlijk lastig met personeel in de horeca krijgen en alles ís ook veel duurder. Maar het zorgt er wel voor dat ik iets minder koop, ja."

💬 Wil je niets missen uit Amsterdam?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]