Start van hoofdcontent

Noordkop & Texel

NL
V

Taakstraf voor 32-jarige Heiloose die anderhalve ton verduisterde van COA

25 mei 2022, 17.19 uur · Aangepast 30 mei 2022, 10.32 uur · Door Redactie

Een 32-jarige vrouw uit Heiloo is veroordeeld 200 uur taakstraf voor het verduisteren van 164.000 euro van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) in Den Helder. Ook krijgt ze zes maanden voorwaardelijke celstraf. Het verduisteren gebeurde in 2014 tot en met 2018 toen ze als woonbegeleider bij het COA werkte.

NH Nieuws / Carina Gutker

De vrouw was bij het COA in Den Helder als woonbegeleider in dienst en had financiële problemen. Op haar werk had ze beschikking over geldbedragen, die als voorschotten werden uitgekeerd als zogenoemde moneycards voor asielzoekers zonder werk. Met deze moneycards kunnen asielzoekers wekelijks leefgeld opnemen.

De verdachte deed net alsof deze moneycards niet werkten en dat zij daarom aan asielzoekers voorschotten moest verstrekken. Deze zogenaamd verstrekte voorschotten hield ze echter zelf. Toen het COA dit ontdekte, werd ze ontslagen.

Naast het COA te hebben opgelicht, leidde de verdachte een kredietverstrekker en een leasemaatschappij om de tuin, door op andermans naam een krediet- en een leaseovereenkomst te sluiten.

Vrijspraak partner

De 36-jarige partner van de verdachte is door de rechtbank vrijgesproken van witwassen. De verdachte had een deel van het geld dat zij had verduisterd op bankrekeningen van haar partner (ongeveer 14.000 euro) en van zichzelf (ongeveer 69.000 euro) gestort.

De partner werd verdacht van het vasthouden van die 83.000 euro, terwijl de partner wist of kon vermoeden dat het geld niet op de juiste manier verkregen was. De rechtbank vindt dat niet kan worden aangenomen dat de partner dit wist.

💬 Wil je niets missen uit de Noordkop?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]