Ga naar Content

Handhaving op de Ringvaart 'geen doen', woonbootbewoners tussen wal en schip

Het vaarseizoen staat voor de deur en de bewoners van verschillende woonboten in de Ringvaart maken zich daarmee op voor de overlast die met het vaarplezier gepaard gaat. Ongestoord en straffeloos kunnen mensen over het water scheuren, en bewoners die melding willen maken, stuiten op instanties die naar elkaar wijzen. 

Adobe Stock - Foto:

Volgens woonbootbewoners varen er met schering en inslag boten met een rotgang voorbij. "Onze boot gaat dan stuiteren waardoor planten, apparatuur en bijvoorbeeld schilderijen naar beneden komen", vertelt een van hen. 

Ook Anneke Tiemersma uit Vijfhuizen weet hier alles van: "De keren dat er grote boten met hoge snelheid onze woonboten passeren dreigen er spullen van de muur te vallen en voelen wij onze boot werkelijk een halve meter omhoog en omlaag gaan. Wij hebben daardoor schade opgelopen en lijkt het een kwestie van tijd tot de leidingen het begeven", aldus Tiemersma. 

Van het kastje naar de muur

De bewoners zijn de overlast zat, maar wanneer zij het willen melden, stuiten ze op een ambtelijke muur van instanties (lees: gemeente, politie, provincie en waterschap) die naar elkaar wijzen. Antwoord blijft dan ook vaak uit. 

De oorzaak lijkt dat de instanties zelf ook niet goed weten waar de bewoners terechtkunnen, dat blijkt uit vragen die NH Nieuws afgelopen weken stelde. 

"Boten die met hoge snelheden over de Ringvaart varen, kunnen gemeld worden bij de Provincie", laat een woordvoerder van het Hoogheemraadschap Rijnland weten. Maar de provincie verwijst ons door: "Overlast van boten is hetzelfde als overlast in openbare ruimte. Dus lijkt me een zaak voor de politie", vertelt Harriët Wijker, woordvoerder van de provincie. Ook volgens een woordvoerder van de gemeente is de waterpolitie verantwoordelijk voor de Ringvaart.

'Handhaven is eigenlijk geen doen'

De politie bevestigt over het algemeen 'op gezette tijden' op het water te zijn: "Maar het is natuurlijk niet zo dat wij elke dag de Ringvaart in de gaten kunnen houden. We moeten onze schaarse capaciteit verdelen. Daarom surveilleren wij ook met partners zoals waterschappen en gemeenten op het water", aldus een woordvoerder van de Politie Noord-Holland tegenover NH Nieuws. 

Maar zoals bekend verwijst het Hoogheemraadschap Rijnland weer door naar de provincie. De gemeente beschikt daarnaast niet over een boot en ook de politie in Haarlemmermeer heeft geen middelen om aanwezig te zijn op het water. "Handhaven is daarom eigenlijk geen doen", zegt een agent van de politie Haarlemmermeer in een onderling gesprek op Facebook. 

"Het is iets te makkelijk om naar de politie of gemeenten te wijzen. De provincie moet haar rol innemen"

Bart Schmidt, openbare orde en veiligheid gemeente Aalsmeer. 

Daarom heeft de gemeente Haarlemmermeer samenwerking gezocht met buurgemeente Aalsmeer: "Omdat wij vanwege de Westeinderplassen aansluiten op de Ringvaart is er overschrijdende problematiek. Daarom is onlangs besloten dat Aalsmeerse handhavers op het water, ook de Ringvaart op mogen. Het gaat dan enkel om het gebied tussen Leimuiderbrug en Nieuwe Meer", vertelt Bart Schmidt, hoofd openbare orde en veiligheid bij de gemeente Aalsmeer. 

Melden via de website

Volgens hem moet de provincie ervoor zorgen dat de gemeente Haarlemmermeer een boot krijgt. "Het is iets te makkelijk om naar de politie of gemeenten te wijzen. De provincie moet haar rol innemen", aldus Schmidt. 

Terwijl niemand verantwoordelijk neemt, maken de woonbootbewoners in de Ringvaart zich op voor de zomer. Overlast kan volgens een woordvoerder van de gemeente Haarlemmermeer gemeld worden via de website

Woonbootbewoners teleurgesteld

De bewoners van woonboten in Vijfhuizen zijn teleurgesteld: "Het is te betreuren dat instanties naar elkaar blijven wijzen, zonder dat één van hen zich verantwoordelijk voelt en haar verantwoordelijkheid neemt. Dat melden via de website kennen we al. Daar hoor je nooit meer wat van", vertelt een van hen. "Hardvaarders hebben op deze manier vrij spel op de Ringvaart."

Anneke Tiemersma laat weten: "Ik heb de indruk dat er geen goede afspraak is tussen de genoemde partijen, men weet het volgens mij niet zeker waar het hoort. Als dat niet duidelijk is, kun je ook niet duidelijk maken aan mensen dat er gemeld kan worden. Controle op de Ringvaart gebeurt zelden en vrijwel nooit in drukke zonnige dagen als de bootjes achter elkaar voorbijkomen", besluit ze. 

Lees ook

Nieuws uit Haarlemmermeer 

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlemmermeer. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

💡 Stuur ons jouw nieuwstips naar [email protected]

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via https://www.nhnieuws.nl/haarlemmermeer

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]