Ga naar Content
Haarlem

Geen officiële avondvierdaagse in delen Haarlem: basisscholen verzinnen zelf alternatief

24 mei 2022, 18.00 uur · Aangepast 24 mei 2022, 19.47 uur
Door: Ruth Oei · Foto: OBS de Cirkel

Het nieuws dat de avondvierdaagse niet doorgaat in Spaarndam, Haarlem-Noord en Schalkwijk, sloeg op de basisscholen in als een bom. Een aantal scholen legden zich bij het nieuws neer, anderen namen het heft in eigen hand en verzonnen een oplossing om hun leerlingen niet opnieuw te hoeven teleurstellen.

Meerdere factoren stapelden zich op waardoor Stichting Avondvierdaagse Haarlem en Omstreken moest besluiten om het wandelevenement niet door te laten gaan. Zo kon de gemeente Haarlem vanwege de werkzaamheden rond het Houtplein geen vergunning afgeven, maar het grootste probleem was volgens voorzitter Jeanette Graaman het enorme tekort aan vrijwilligers en EHBO-ers.

"Er waren ook een aantal boze ouders, maar dat is wel makkelijk gezegd als je je niet hebt opgegeven als vrijwilliger"

Jeanette Graaman, Stichting Avondvierdaagse Haarlem en Omstreken

“Het is enorm schrijnend dat we na twee jaar corona, de kinderen weer moesten teleurstellen”, aldus Graaman. De organisatie organiseert in totaal vijf avondvierdaagses, alleen de avondvierdaagse in Heemstede en Haarlem West kunnen doorgaan. “Er waren ook een aantal boze ouders, maar ik vind het wel wat gemakkelijk om boos te worden terwijl je je niet hebt opgegeven als vrijwilliger”, aldus de voorzitter.

Enkele basisscholen besloten om met een alternatieve oplossing te komen, waaronder OBS de Cirkel in Haarlem Noord, die nu zelf een avondvierdaagse organiseert. “Een aantal ouders hebben zelf routes uitgezet, zodat de kinderen niet buiten de boot vallen. We hebben de data wel moeten aanpassen en gaan nu de week daarna wandelen”, aldus de woordvoerder. “Wij zijn enorm blij dat we toch een oplossing hebben gevonden.”

Meewandelen in Heemstede

Ook basisschool de Erasmus in Schalkwijk zette alles op alles om een oplossing te vinden. “Toen we hoorden dat het niet door zou gaan, vonden we dat ontzettend jammer”, vertelt directeur Ruscha Wijdeveld. Eén van de ouders die in Heemstede werkt kwam met het idee om mee te lopen met de vierdaagse in Heemstede, een idee dat haar enorm aansprak.

“Ik heb gelijk een enquête uitgezet onder de ouders en kreeg enorm veel positieve reacties. We zitten nu al op bijna 50 leerlingen die meedoen”, zegt Wijdeveld enthousiast. “Dus we gaan gezellig vier avonden wandelen in Heemstede dit jaar.”

Basisschool De Zonnewijzer in de Planetenbuurt heeft besloten om geen alternatieve avondvierdaagse te organiseren. “Wij zetten in op volgend jaar”, aldus de woordvoerder.

Avondvierdaagse Haarlem-West

De avondvierdaagse in Haarlem-West gaat zoals gezegd door, maar is nog niet geheel in kannen en kruiken, voegt Graaman nog toe. We hebben de intocht op de laatste avond al moet afzeggen, maar we hebben ook nog steeds een groot tekort aan verkeersregelaars. Ik hoop van harte dat mensen ons uit de brand willen helpen, anders moeten we ouders maar een spoedcursus verkeer-regelen geven.”

Dit is een bericht van de gemeenschappelijke nieuwsredactie

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]