Ga naar Content

Komt er vandaag dan eindelijk duidelijkheid over de ruim vier jaar vermiste Sumanta?

Komt er dan eindelijk duidelijkheid over wat is er gebeurd met de ruim vier jaar vermiste Sumanta Bansi? De Hoornse hoofdverdachte Manodj B. (42) en zijn vader Dwarka (65) komen vandaag voor de rechter. Zelf ontkennen ze alle betrokkenheid, maar toch hoopt de familie van Sumanta eindelijk te horen wat er is gebeurd. 

Foto: Bureau NH

Het is 18 februari 2018, om 09.45 uur. Het laatste moment dat de telefoon van Sumanta wordt gebruikt. Daarna lijkt ze van de aardbodem te zijn verdwenen. Ze heeft haar OV-chipkaart nooit meer gebruikt, en ook geen geld opgenomen. Wat er is gebeurd, weet niemand.

Sumanta komt in 2016 vanuit het Surinaamse Wageningen naar Nederland om biomedische wetenschappen te studeren aan de Universiteit van Amsterdam. Ze verblijft eerst bij een tante, maar kan daar maar kort blijven. Daarna trekt ze in bij een bevriend echtpaar in Hoorn, dat daar woont met hun zoon en de vader van Manodj, 'opa Dwarka'.

Zwanger van hoofdverdachte

Het blijkt dat de getrouwde Manodj een geheime relatie heeft met Sumanta. in de zomer van 2017 raakt ze zwanger. Onder druk van haar moeder, maar ook het gezin waar ze woonde, pleegt ze abortus. In februari 2018 is ze opnieuw in verwachting van hem. Maar dit keer wil ze het kind houden. 

Vlak daarna wordt het oorverdovend stil. Ze komt niet meer opdagen bij haar opleiding en reageert niet op berichten van studiegenoten. Ook komt ze niet meer opdagen bij haar werk, een tandartspraktijk in Den Haag. Toch wordt er pas maanden later alarm geslagen. Sumanta's moeder heeft al maanden niets meer gehoord van haar dochter en zoekt contact met de politie die een onderzoek start.

Zoektochten

Juni 2019 wordt een beloning uitgeloofd van 15.000 euro voor de gouden tip. De politie gaat inmiddels uit van een misdrijf. Eerst wordt naar haar gezocht nabij de Afsluitdijk. Daarna verlegt de aandacht zich naar het Robbenoordbos bij Wieringerwerf. Maar ondanks meerdere zoektochten levert het niks op. Vorig jaar werd nog meerdere malen gezocht in recreatiegebied de Hulk in Scharwoude, maar Sumanta wordt niet gevonden.

In november 2020 worden de eerste verdachten aangehouden. Eerst de broer van Manodj B. Niet veel later volgt de hoofdverdachte zelf, net als zijn vader. Ook de vrouw van Manodj wordt later nog aangehouden.

Manodj 1,5 jaar afgeluisterd

Uiteindelijk worden de vrouw en de broer niet vervolgd wegens gebrek aan bewijs. Maar Manodj en zijn vader Dwarka moeten vandaag dus wel verantwoording afleggen. De familie bleek al 1,5 jaar te zijn afgeluisterd.

Ik ben met dat ding dwars door haar hart gegaan, dood, klaar.

MANODJ B. TIJDENS EEN AFGELUISTERD GESPREK

Volgens het Openbaar Ministerie blijkt uit die gesprekken wat er is gebeurd met Sumanta. Bijvoorbeeld in een gesprek tussen Manodj en zijn broer: "Ik heb haar gewoon vermoord", zegt Manodj. Zijn broer vraagt hem of hij het moordwapen wel heeft weggegooid. "Nee", zegt Manodj. "Ik ben met dat ding dwars door het hart gegaan, dood, klaar." 

Lichaam met chemicaliën laten verdwijnen

Na een uitzending van Opsporing Verzocht over de vermissing is er opnieuw telefonisch contact tussen de twee. Manodj zei: "We zitten in Opsporing Verzocht, ai, ai. Ik heb haar gewoon vermoord." Ook werd er gesproken over een moordwapen en hoe lang het duurt totdat een lichaam vergaat. Volgens het OM heeft Manodj geprobeerd het lichaam van Sumanta met chemicaliën te laten verdwijnen. 

Zelf ontkent Manodj iedere betrokkenheid. Zijn vader Dwarka zou ook een rol hebben gespeeld bij de verdwijning. Maar zijn advocaat Theo Hiddema zei eerder al dat daar gaan bewijs voor was. "Deze zaak is zo dood als een pier." Volgens hem heeft het OM 1,5 jaar geprobeerd om te kijken wie er betrokken is geweest en 'uit armoede' toen de hele familie aangehouden. 

Familie wil weten waar Sumanta is

De ouders van Sumanta komen vanuit Suriname naar Nederland om de zaak bij te wonen, legt hun advocaat Priya Soekhai uit. "Ze hebben het er enorm moeilijk mee. Omdat Manodj blijft ontkennen, maar in hun ogen de dader is. Maar ook dat de broer er wel vanaf weet, maar geen verdacht meer is. Toch is het belangrijkste voor hun dat het lichaam van Sumanta wordt gevonden. Dan kunnen ze het echt afsluiten."

Of die duidelijkheid er gaat komen, moet vandaag duidelijk worden. Net als welke straffen de officier van justitie gaat eisen. Op 7 juni is nog een reservedag voor de rechtszaak, mocht dat nodig zijn. 

Dit is een bericht van de gemeenschappelijke Westfriese nieuwsredactie

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit West-Friesland. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📧 Stuur ons jouw tips op via [email protected] of app ons via 06-23405405
✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]