Start van hoofdcontent

Alkmaar

NL
V

Zeilvrachtvervoer 2.0; Kapitein Jorne bouwt een moderne vloot voor een oude traditie

25 mei 2022, 10.00 uur · Door Arend de Geus

Een zeilervaring die Jorne Langelaan 25 jaar geleden opdoet, legt de basis voor plannen die hij nu ontwikkelt: lijndiensten voor volledig emissieloos vrachtvervoer per zeilschip. Hij heeft er al ervaring mee opgedaan, als een van de oprichters van de 'Tres Hombres'. Toen knapte hij met zijn toenmalige compagnons een oud zeilschip op, dat inmiddels alweer enkele jaren in de vaart is. 

Jorne Langelaan tijdens zijn - Melle Bos

Nu zijn de ambities van Jorne groter. Hij heeft een nieuw schip laten ontwerpen, waarvan hij er meerdere wil laten bouwen, om op die manier meer impact te maken met deze manier van vrachtvervoer. Het schip is gebaseerd op een oud modelvrachtschip, maar voorzien van moderne voorzieningen, waardoor het met wind- en zonne-energie geen enkel gebruik meer hoeft te maken van fossiele brandstoffen.

Jorne is een van onze 'Strijders'. Dat zijn inspirerende Noord-Hollanders, die hun ervaringen hebben omgezet naar een positieve bijdrage aan de maatschappij. Met deze serie geven wij deze strijders een platform om dat verhaal te laten horen.

Jorne spreekt in Ru Paré, een buurthuis in Amsterdam Nieuw-West. Op de sokkel naast hem heeft hij een houten doos staan, waar hij tijdens zijn verhaal een scheepsmodel uit haalt. Met dit model onder de arm gaat hij bij financiers langs om zijn droom te verwezenlijken.

Melle Bos

'Strijders' is ook te luisteren als podcast. Abonneer je op de serie via je favoriete podcast-aanbieder.

Luister de aflevering met Jorne hieronder

In het programma Strijders vertellen inspirerende Noord-Hollanders hun verhaal. Stuk voor stuk proberen zij op hun eigen manier de wereld net iets mooier te maken.

Strijders wordt uitgezonden op het TV-kanaal van NH Nieuws en via onze website. Ook zijn de verhalen te beluisteren als podcast. Abonneer je daarop via je favoriete podcastkanaal. Hier vind je een overzicht van alle Strijders.