Start van hoofdcontent

'T GOOI

nl

Gooise buren vaker met elkaar overhoop: aantal burenruzies neemt steeds verder toe

24 mei 2022, 07.03 uur · Aangepast 24 mei 2022, 13.01 uur · Door Sjoerd Stoop

Gooise buren hebben het afgelopen jaar een stuk vaker met elkaar aan de stok gehad. Lag het aantal burenruzies sinds het begin van de coronacrisis al op recordhoogte, afgelopen jaar steeg het aantal vetes nog een stukje verder. En dat lijkt ook meer niet te stoppen. Dat stellen de buurtbemiddelaars van Versa Welzijn. Ze kregen het afgelopen jaar meer meldingen van burenoverlast.

Adobe Stock

Het aantal burenruzies in 't Gooi steeg vooral twee jaar geleden explosief, met zo'n 31 procent. Vanaf het moment dat de coronacrisis losbarstte en veel mensen door de maandenlange lockdowns veel thuiszaten, waren er meer ergernissen en ruzies tussen buren. De Gooise buurtbemiddelaars - die juist proberen de ruzies weer op te lossen - moesten veel vaker aan de bak.

De voornaamste meldingen gingen over geluidsoverlast, dat vooral te wijten was aan het feit dat heel veel mensen hun huis gingen opruimen of gingen klussen. Ook luide en spelende kinderen waren een doorn in het oog. 

Nog meer klachten

Hoewel de coronacrisis al een tijdje achter de rug lijkt, nam het aantal burenruzies het afgelopen jaar weer verder toe en steeg het aantal meldingen met nog eens 8,5 procent. "En dan kijken we nog niet eens naar dit jaar tot nu toe. Het aantal klachten stijgt verder en ligt nu alweer een vijfde hoger dan vorig jaar. Het is dus een serieus probleem", zegt Caroline Eshuis van Versa Welzijn.

De voornaamste klachten in het afgelopen jaar gingen weer over geluidsoverlast, maar ook over pesterijen en de tuinafscheiding. 

De toename komt volgens Eshuis doordat er wel degelijk meer ruzies zijn tussen buren, maar ook doordat kwesties vaker gemeld worden. "We promoten heel erg dat we er zijn en dat je het ons moet laten weten als je problemen met je buren hebt en dat we het samen kunnen oplossen. We roepen mensen ook op dat te blijven doen, want zulke ruzies zijn in de meeste gevallen met een goede aanpak echt op te lossen."

Meer nieuws uit 't Gooi?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit 't Gooi. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Gooi

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected] 

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]