Ga naar Content

Noord-Holland heeft steeds meer bomen: afgelopen winter meer dan honderdduizend erbij

Noord-Holland heeft steeds meer bomen. Vanaf afgelopen winter werden er meer dan honderdduizend bomen en struiken geplant, met dank aan duizenden vrijwilligers. Het gaat vooral om bomen die anders het veld hadden moeten ruimen en door de helpende handen van vrijwilligers op andere plekken werden teruggeplant. 

De dertig jaar oude bomenrij aan de Lekerweide verdwijnt - Foto: Michiel Baas / NH Nieuws

Met verschillende acties heeft het Noord-Hollandse bomenbestand de laatste maanden volop de aandacht. Vooral de campagne 'Meer bomen nu' zorgt ervoor dat er veel meer bomen staan. 

Het gaat vooral om jonge bomen, struiken en stekken die op plekken staan waar ze ongewenst zijn. Vrijwilligers halen ze daar weg en planten ze terug op plekken waar ze wel welkom zijn. Het zorgt er al met al voor dat meer dan honderdduizend bomen toch ergens kunnen blijven staan.

Gedeputeerde Esther Rommel van natuur en landschap spreekt van een enorm succes. Het plan was om 100.000 bomen te planten, maar de teller staat nu op 144.000 geplante bomen. 

Meer Bomen Nu

Meer Bomen Nu is een landelijke campagne die jonge zaailingen en stekken verhuist van kansarme naar kansrijke plekken. Met 5000 vrijwilligers, 60 bomenhubs verspreid door het land en 1.000 plantlocaties  – vooral boeren en burgers – die graag samen 1 miljoen bomen en struiken willen verplanten, proberen zij Nederland sneller en goedkoper te vergroenen en zo klimaatverandering te remmen en biodiversiteit te herstellen.

Afgelopen winter verplaatsten ze met de actie zo'n 250.000 zaailingen en stekken van 100 verschillende soorten met een slagingspercentage van 80 procent.

De grootste plantlocatie was afgelopen winter nieuwbouwwijk Weespersluis tussen Weesp en Muiden. Dat was - met liefst 5 hectare aan bomen - zelfs de grootste plantlocatie van het land. Daar werd overigens ook symbolisch de eerste boom van het seizoen gepland: een boom uit natuurgebied het Twiske die er eigenlijk weg moest. 

Meer groen

De geplante bomen zijn nog maar het begin. De overheid wil de komende jaren zo'n 37.000 extra hectare bos aanleggen als maatregel tegen klimaatverandering en de afname van de biodiversiteit. Op kleinere schaal helpen gemeenten mee door zelf binnen hun kernen meer groen te plaatsen, ook boeren helpen mee. 

Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan: boomkwekers kunnen de vraag voor zoveel bomen amper aan. Het planten van bomen door de vrijwilligers van 'Meer bomen nu' wordt dan ook gezien als goede oplossing. De campagne kan daarom ook rekenen op financiële steun door de provincie. 

Download de app

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.