Ga naar Content
Amsterdam

'Opzichtige blauwe kleur' van villa in Amstelveen leidt tot rechtszaak

21 mei 2022, 19.31 uur · Aangepast 23 mei 2022, 13.46 uur
Door: AT5/NH Amsterdam · Foto:

De gemeente Amstelveen mocht geen last onder dwangsom opleggen voor het blauw schilderen van de gevel van een woning in Westwijk. Dat heeft de rechtbank vorige week geoordeeld.

De villa was in 1994 al lichtblauw en daar was toen een vergunning voor. Die kleur is in de loop der jaren verbleekt en lichter geworden. De bewoners hadden de gevel van de woning in 2019 weer blauw geschilderd. Omdat het om een zogenoemd 'welstandsluw gebied' gaat, hoefde de gemeente zich daar niet over te buigen. Wel geldt er een uitzondering voor 'welstandsexcessen'. 

"In strijd met de redelijke eisen"

Meerdere buurtbewoners vonden de nieuwe blauwe kleur  'opvallend en opzichtig'. Ze klaagden bij de gemeente, die een handhaver langs stuurde. De handhaver vond de kleur zo afwijkend dat de gemeente de bewoners door middel van een zogenoemde last onder dwangsom probeerde te dwingen de blauwe kleur weg te halen. Het ging volgens het gemeentebestuur namelijk om een kleur die 'in ernstige mate in strijd is met de redelijke eisen van welstand'.

Daar waren de bewoners van de villa het niet mee eens. Ze stapten uiteindelijk naar de rechter. Tijdens de rechtszaak liet het Amstelveense gemeentebestuur weten dat de stadsbouwmeester de woning heeft bekeken en na een vergelijking met een kleurenwaaier concludeerde dat de kleur leek op de zogenoemde RAL-code 5015. Die kleur is hieronder te zien. Volgens de gemeente is het geen lichtblauw. 

Foto: Kleurcode RAL-5015

De bewoners van de villa herkennen zich niet in de omschrijving van de kleur. Zij vinden dat de nieuwe kleur ergens tussen RAL-code 5012 en RAL-code 5015 in zit, maar dichter tegen lichtblauw aan.

Foto: Kleurcode RAL-5012

De rechtbank schrijft in het vonnis dat de woningen in de omgeving wit tot licht zandkleurig zijn. De blauwe villa verbreekt die eenheid. Toch maakt dat niet uit omdat het om een 'welstandsluwe' wijk gaat. Dat buurtbewoners kozen uit een palet lichte zandkleuren, betekent niet dat een van dat palet afwijkende keuze een buitensporigheid is. Dat blijkt ook uit het feit dat lichtblauw in 1994 volgens de gemeente nog toegestaan was. 

Ook vindt de rechtbank dat de gemeente niet voldoende heeft duidelijk gemaakt dat de nieuwe kleur inderdaad niet lichtblauw is. Zo baseerde de gemeente zich deels op een rapport van de Stichting Nederlands Kleur Instituut. Maar die stichting schreef in dat rapport juist geen conclusies te trekken omdat een locatiebezoek daarvoor noodzakelijk was. De stichting heeft de villa zelf nooit in het echt bekeken.

De gemeente Amstelveen moet het bedrag dat de bewoners kwijt waren aan een deskundige voor de rechtszaak, 300 euro, ook vergoeden. 

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Amsterdam?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]