Ga naar Content

De Belgische zoektocht naar het verhaal van Uitgeestse verzetsman Cor Heijne

Wie weet er meer over Cor Heijne? Of over de Britse piloten met wie hij samen met de Belgische Jules Genie tijdens de oorlog contact had? Die vraag heeft Pieter Beeken uit België, kleinzoon van laatstgenoemde. Als de tot nu toe gelegde puzzelstukjes kloppen, woonde verzetsman Cor tijdens de Tweede Wereldoorlog op de Langebuurt in Uitgeest, maar veel is nog 'giswerk'.

Jules Genie en Cor Heijne (twee keer) - Foto: Pieter Beeken

"Het is misschien een vreemd verzoek", richt Pieter zich vanuit België tot Uitgeesters via Facebook, "maar ik ben op zoek naar (familie van) Cor Heijne, een oude pennenvriend van mijn grootvader Jules Genie."

En dat is niet zomaar, legt Pieter uit. Het zou wel eens heel spannende verhalen kunnen opleveren. "Volgens de verhalen die in onze familie circuleren zou Cor een verzetsstrijder zijn geweest in Nederland en hadden hij en mijn grootvader, die in het Belgische Tienen woonde, contacten met Britse soldaten en/of piloten."

Maar veel meer weet de kleinzoon, zelf inmiddels volwassen, (nog) niet: "Het verhaal van mijn grootvader en zijn Nederlandse pennenvriend is er eentje met zeer veel hiaten."

En die vult Pieter nu graag op. Maar dat is nog niet zo gemakkelijk: aan zijn grootvader zelf kan hij het helaas niet meer vragen. Die is ruim dertig jaar geleden al overleden. De informatie komt uit tweede hand: "Wat we weten, weten we van mijn grootmoeder", zegt de Belg.

Dat de band bijzonder was, staat vast

En de brieven die de pennenvrienden Jules en Cor naar elkaar schreven, kan Pieter helaas ook al niet meer lezen. Ze zijn tot zijn verdriet verloren gegaan. Hoewel hij het naadje van de kous dus nog niet weet, staat voor hem en zijn familie wel vast dat de band tussen Cor, Jules en tenminste één Britse soldaat bijzonder is geweest:

"Mijn tante Carry zou vernoemd geweest zijn naar de vrouw van Cor of naar (die van) een Britse soldaat, maar we weten niet zeker naar welke van de drie. Wat we wel weten is dat Cor en Jules elkaar na de oorlog hebben ontmoet, want daar hebben we een foto van."

Tekst loopt door onder de foto's.

Naar wie zijn tante vernoemd is, en meer over de band tussen zijn grootvader Jules en Cor,  zou Pieter graag te weten komen via nabestaanden of vrienden van de Uitgeester. En dus deed hij woensdag een oproep in de Facebookgroep 'Wat Uitgeest moet weten...'.

Pieter: "Ik hoop dat nabestaanden van Cor me misschien iets meer zouden kunnen vertellen over de relatie tussen Cor en mijn grootvader."

Over een aantal dingen is de Belg wél al zeker: de naam van de Nederlander klopt in ieder geval. "En via de auteur Erik Schaap ben ik te weten gekomen dat er destijds in Uitgeest op Langebuurt 4 een zekere Cor Heijne woonde, die tijdens de oorlog betrokken was bij de weerstand (het verzet, red.). Dat zou volgens de verhalen die wij kennen kunnen kloppen."

Vermoord door collaborateurs

En ook zijn eigen opa had banden met het verzet, weet Pieter door een aangrijpend verhaal.

"Mijn grootvader zelf was geen actief lid van de weerstand, maar had wel connecties. In augustus 1944 werden er in zijn thuisstad, Tienen, drie mensen vermoord door collaborateurs. Eén van de doelwitten was huisarts. Mijn grootvader is hem die avond nog op de hoogte gaan brengen van wat er ging gebeuren. De dokter is dan ook gevlucht, maar zijn vrouw (die achterbleef) werd neergeschoten."

Toch denkt Pieter niet dat zijn grootvader en Cor via verzetsconnecties in contact zijn gekomen, hoewel hij nergens zeker van is.

"Het moet vlak voor of in het begin van de oorlog geweest zijn. Mijn grootvader was Franstalig en zocht allerhande manieren om Nederlands te leren. Misschien daarom dat hij een Nederlandstalige pennenvriend zocht, maar dat is puur giswerk."

Of toch Krommenie?

Wie de naam Cor Heijne googelt, komt ook nog uit bij een lijst met schuilnamen van verzetsmensen in de Zaanstreek. Volgens die informatie zou een Cor Heijne, schuilnaam 'Brand', uit Krommenie komen. Maar er zijn ook andere aanwijzingen dat er een Cor Heijne, of zelfs meerdere, van rond dezelfde leeftijd in Uitgeest woonde(n).

Zo zijn er twee oude schoolfoto's van de beeldbank van de Vereniging Oud Uitgeest te vinden (deze en deze) waarop een jongen, net als Jules geboren in 1916, de lens inkijkt van de schoolfotograaf op de Sint Jozefschool op de Langebuurt, dezelfde straat waar de verzetsman zou wonen. Volgens de informatie bij één van die foto's, is Cor in 1983 overleden.

Op twee andere foto's uit de beeldbank, hier en hier, is een Cor Heijne te zien die geboren moet zijn in 1925. Ook veel namen van klasgenoten staan bij de foto's vermeld.

Roman over het leven van Jules

Pieter kwam Cor Heijne op het spoor, doordat hij een roman aan het schrijven is over het leven van zijn grootouders, (voorlopig) getiteld: 'Suiker in de voorraadkast'. Bij het beschrijven van hun verhaal, stuitte hij ook op de foto's van zijn grootvader met Cor en de Britse piloot.

Pieter: "Mijn grootvader en -moeder leerden elkaar in 1935 kennen. Hij was Franstalig en kwam van een welgestelde familie. Zij was Nederlandstalig, kwam uit een arbeidersgezin en was een bastaard (ze woonde bij haar moeder). Ze werden verliefd, maar mijn grootvaders familie verzette zich met hand en tand. Ze huwelijkten hem zelfs uit aan een meisje uit Frankrijk. En dan breekt de oorlog uit. Uiteindelijk komt alles wel goed tussen de twee. Ik vertel het allemaal in de roman."

Weet u meer over Cor Heijne, of doet dit verhaal op de één of andere manier een belletje bij u rinkelen? Mail dan naar [email protected]

Meer nieuws uit de IJmond?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit de IJmond. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/IJmond

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]